Radyoterapi almış ratlarda mezenkimal kök hücre tedavisinin kolon anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of mesenchymal stem cell therapy on the healthi̇ng of colon anastomosi̇s i̇n rats gi̇ven radi̇otherapy
- Tez No: 650854
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KEŞŞAF AŞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, kök hücre tedavisi, kolon anastomozu, Radiotherapy, stem cell therapy, colonic anastomosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Gastrointestinal sistemin en çok görülen kanseri kolorektal kanserlerdir. Her iki cinsiyette görülen bütün kanserlerin %10-15'i kolorektal kanserlerdir. Kolon cerrahisi sonrasında çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. En çok görülen komplikasyonlar kanama, fistül, anastomoz darlığı ve anastomoz kaçağıdır. En önemli komplikasyonlardan biri anastomoz kaçağıdır. Amaç: Bu çalışmada deneysel olarak radyasyon enteriti modeli geliştirilen ratlarda sistemik kök hücre tedavisinin kolon anastomozu iyileşmesine etkisini araştırmağı planladık. Yöntem: Bu deneysel çalışmada, 36 adet 250-300gr ağırlığında erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Deney 3 grup şeklinde gerçekleştirildi. Her grupa n=8 olacak şekilde erkek Wistar Albino rat alındı. Siçanlar, 12 saatlık aydınlık-karanlık döngüsü ile sabit bir sıcaklıkta (22°C ) tutularak ve rastgele üç eşit gruba ayrıldı. I grup: Kontrol grubu/ Sham grubu: Işınlama yapılmayarak 2 hafta sonra kolon rezeksiyonu-anastomozu yapılan. II grup: Radyoterapiden 2 hafta sonra rezeksiyon anastomoz uygulanan gruptur. III grup: Radyoterapiden 2 hafta sonra rezeksiyon anastomoz ve adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücre tedavisi uygulanan gruptur. Bütün gruplarda patlama basıncı, vasküler alan, kollajen yoğunluğu, epitelizasyon, inflamasyon yoğunluğu karşılaştırıldı. Bulgular: Deney hayvanlarının sonuçları karşılaştırıldığında, Kök hücre grubunda mikrovaskülarite alanları ve epitelizasyon skorunun RT grubu ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Kök hücre grubunda (%62.5) epitelizasyon skorunun kontrol grubu (%12.5) ve RT grubuna (%0) göre anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür. CD31 sayımlarının (mikrovasküler alan) kök hücre grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. CD68 sayısı (Makrofaj sayısı), kollajen yoğunluğu, inflamasyon skoru açısından gruplar karşılaştırıldığında anlamlı bir farkın olmadığı görülmüştür. Patlama basınç değerleri incelendiğinde, kök hücre grubundaki patlama basınç değerinin RT ve kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu, ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Sonuç: Preoperatif radyasyon tedavisi sonrasında kolon anastomozu yapılan ve sistemik adipoz kökenli mezenkimal kök hücre uygulanan grupta epitelizasyonun ve mikrovaskülarizasyonun artdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Colorectal cancers are the most common cancer of the gastrointestinal system. 10-15% of all cancers seen in both sexes are colorectal cancers. Various complications may occur after colon surgery. The most common complications are bleeding, fistula, anastomotic stenosis and anastomotic leakage. One of the most important complications is anastomotic leakage. Goal: In this study, we planned to investigate the effect of systemic stem cell therapy on the healing of colon anastomosis in rats with experimentally developed radiation enteritis model Material and Method: In this experimental study, 36 male Wistar Albino rats weighing 250-300 g were used. The experiment was realized in 3 groups. n=8 male Wistar Albino rats were included in each group. Rats were maintained at a constant temperature (22 ° C) with a 12 hour light-dark cycle and randomly divided into three equal groups. I group: Control group / Sham group: It is the group that underwent colon resection-anastomosis after 2 weeks without irradiation. II group: It is the group in which resection-anastomosis was applied 2 weeks after radiotherapy. III group: this is the group in which resection anastomosis and adipose tissue-derived mesenchymal stem cell therapy was applied 2 weeks after radiotherapy. Bursting pressure, vascular area, collagen density, epithelization and inflammation density were compared in all groups. Results: When the results of the experimental animals were compared, it was found that the microvascularity areas and epithelization score were significantly higher in the Stem cell group compared to the RT group and the control group. The epithelization score in the Stem cell group (62.5%) was found to be significantly higher than in the control group (12.5%) and the RT group (0%). CD31 counts (microvascular area) were significantly higher in the stem cell group. There was no significant difference found when the groups were compared according to CD68 counts (Macrophage number), collagen density, inflammation score. When the burst pressure values were examined, it was found that the burst pressure value in the stem cell group was higher than in the RT and control groups, but it was not statistically significant. Conclusion:It was found that after preoperative radiation therapy, in the group where colonic anastomosis was performed and adipose-derived mesenchymal stem cells were applied systemically, epithelization and microvascularization increased.