Servikal spondilotik miyelopatili hastalarda, cerrahi tedavi öncesi ve sonrası, DTI MR sonuçlarının karşılaştırılması ve klinik kullanımı
Evaluation and clinical use of DTI-MRI in patients with cervical spondylotic myelopathy
  1. Tez No: 650879
  2. Yazar: CEVAT AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GIYAS AYBERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Neurosurgery, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: SSM, DTG, DAG, ADC, SSM, DTG, DAG, ADC
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Servikal spondilotik miyelopati (SSM). Tanısı ile takip ettiğimiz hastalara yönelik yapılan prospektif bir klinik çalışmadır. Çalışmada T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirürji Kliniği'nde Ocak 2015- Mayıs 2016 tarihleri arasında SSM tanısı alan, enaz 6 ay süre ile takip edilen 27 hasta grubu ve aktif şikayeti olmayan 10 normal servikal anatomik MR görüntüsüne sahip olan kontrol gurubu dahil edildi. Bu çalışma etik kurallara uygun olarak ve hastane etik kurulu onayı alınarak yapılmıştır. Tüm hastalar bilgilendirilmiş ve onamları alınmıştır. Çalışmaya katılan hastaların anterior-posterior (AP) kanal çapı, ADC (Düfüzyon Kat sayısı), FA (Fraksiyonel Anizotropi) ve mJOA skorları saptandı. 27 hasta icinde 10 hastaya cerrahi tedavi uygulandı. 5 hasta cerrahiyi kabul etmedi. Geriye kalan 12 hastaya ise takip önerildi. Operasyona alınan 10 hastadan 8'ine open door laminoplasti, 2'sine posterior laminektomi + posterior lateral mass enstruman uygulandı. Hastalara kontrol muayene randevularına çağırıldı ve olguların kontrol muayenesi, radyolojik tetkikleri (servikal MR ve servikal DTG (Düfüzyon Tensör Görüntüleme) ve DAG (Düfüzyon Ağırlıklı Görüntüleme) MR'ları) yaptırıldı. Hastaların preoperatif ve postoperatif mJOA skorlarına bakıldı. Araştırma popülasyonu 3 gruba ayrıldı: 1. Grup; Opere olan hastaların preoperatif ve postoperatif servikal FA ve ADC ölçümleri karşılaştırıldı. 2 .Grup; Cerrahiyi kabul etmeyen hastaların ve cerrahiye alınan hastaların preoperatif FA ve ADC ölçümleri ile takibe alınan hastaların FA ve ADC ölçümleri karşılaştırıldı. 3. Grup; Şikayeti olmayan hastalar ile SSM tanısı alan hastaların FA ve ADC ölçümleri karşılaştırıldı. Sonuç olarak; SSM'li hastalara radylojik olarak servikal T1- T2 MR haricinde eklenecek olan DTG ve DAG MR görüntülemenin hastaların klinik muayeneleri ve şikayetleri doğrultusunda yol gösterici olduğu, diğer parameteler ( T1-T2 sekans, AP çap genişliği, mJOA skoru, mevcut klinik muayene) ile birlikte değerlendirildiğinde hastalara tanı konması, takibe alınması veya cerrahi önerilmesi kararlarına yol göstereceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cervical spondylotic myelopathy (SSM). This is a prospective clinical study conducted on patients we follow up with diagnosis. In the study, T.C. Turkey Ministry of Health Public Hospitals Union General Secretariat of the Ataturk Training and Research Hospital, Neurosurgery Clinic in January 2015- diagnosis SSM between May 2016 area, at least 6 months follow-up period, 27 patients groups and non-active complaint of 10 with normal cervical anatomic MR images control group was included. This study was conducted in accordance with ethical rules and with the approval of the hospital ethics committee. All patients were informed and their consents were obtained. Anterior-posterior (AP) canal diameter, ADC (Diffusion Coefficient), FA (Fractional Anisotropy) and mJOA scores of the patients included in the study were determined. In 27 patients Surgical treatment was applied to 10 patients. 5 patients did not accept surgery. Follow-up was recommended for the remaining 12 patients. Open door laminoplasty was applied to 8 of 10 patients who were operated, and posterior laminectomy + posterior lateral mass instrument was applied to 2 of them. The patients were called for control examination appointments and control examination, radiological examinations (cervical MRI and cervical DTI (Diffusion Tensor Imaging) and DWI (Diffusion Weighted Imaging) MRIs) were performed. Preoperative and postoperative mJOA scores of the patients were measured. The research population was divided into 3 groups: Group 1; Preoperative and postoperative cervical FA and ADC measurements of the operated patients were compared. Group 2; The preoperative FA and ADC measurements of the patients who did not accept surgery and the patients who were taken into surgery were compared with the FA and ADC measurements of the patients who were followed up. Group 3; FA and ADC measurements of patients without complaints and those diagnosed with SSM were compared. As a result; With the addition of other parameters (T1-T2 sequence, AP diameter width, mJOA score, current clinical examination), it is recommended that DTG and DWI MR imaging, which will be radiologically added to patients with SSM, excluding cervical T1-T2 MR, will guide patients in line with their clinical examinations and complaints. When evaluated, it is concluded that it will guide the decisions of diagnosing, monitoring or recommending surgery.