Servikal spondilozlu hastalarda klinik bulguların dağılımı ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Distribution of clinical findings and determination of risk factors in patients with cervical spondylosis
  1. Tez No: 335950
  2. Yazar: FARİD RADWAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik risk faktörleri, Servikal spondilotik miyelopati, Servikal spondiloz, Cervical spondylotic myelopathy, Cervical spondylosis, Clinical risk factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda daha önce Servikal Spondiloz tanısı almış hastalarda, ayrıntılı anamnez, fizik muayene yaparak Servikal Spondilozlu hastalarda klinik bulguların dağılımı ve risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandık.Gereç ve yöntem: İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine Şubat 2010 - Haziran 2011 tarihleri arasında daha önce Servikal Spondiloz tanısı konulmuş olan, boyun ve/veya kol ağrısı şikâyetleri ile başvuran 100 hasta çalışmaya alındı. Olguların tümüne ayrıntılı anamnez ve fizik muayene yapıldı.Bulgular: Hastaların 17'sı erkek, 83'ü kadın ve ortalama yaşı 60.22±13.47 (33?88) idi. Olgularımızın klinik şikayetleri %95'inde lokal ağrı, %50'sinde radiküler ağrı, %32'sinde vertebrobaziler yetersizlik bulguları, %18'inde servikojenik baş ağrısı, %3'ünde servikal spondilotik miyelopati ve %1'inde ise özefagusa bası olarak saptandı.Olgularımızın risk faktörleri ileri yaş (yaş ortalaması 60,22±13,47'di), kadın cinsiyet (%83), ev hanımı olmak (%68) ve düşük eğitim düzeyine sahip olmak (%67) idi.Sonuç: Servikal Spondiloz sadece boyun ağrısı değil kol ağrısı, baş ağrısı, miyelopati ve yutma güçlüğü gibi klinik şikâyetlerle karşımıza çıkabilen geniş spektrumlu bir hastalıktır. Servikal Spondilozlu hastalarda servikal eklem hareket açıklığı, nörolojik muayene ve özel testleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Ancak bu şekilde uygun konservatif veya cerrahi tedavi seçeneklerine karar verilebilir.
Özet (Çeviri)
We aimed in our study to determine the distribution of clinical findings and determination of risk factors after detailed history and physical examination in patients previously diagnosed with cervical spondylosis.Materials and methods: 100 patients with cervical spondylosis.Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty, outpatient clinic of Physical Medicine and Rehabilitation included the study in February 2010 - June 2011. Detailed history and physical examination in all patients was performed.Results: Mean age of these 100 patients (17 male and 83 female) with neck and /or arm pain were 60.22 ± 13.47 (range 33-88) years. Clinical symptoms in patients were found as local pain in 95%, radicular pain in 50%, signs of vertebrobasilar insufficiency in 32%, cervicogenic headache in 18%, cervical spondylotic myelopathy in 3% and the esophagus compression in 1%. Risk factors in our patients were advanced age (mean age 60.22 ± 13.47), female gender (83%), being a housewife (68%) and low level of education (67%).Conclusions: Cervical spondylosis only the neck pain but also in a broad of clinical spectrum such as arm pain, headaches, difficulty in swallowing, myelopathy may appear. In patients with cervical spondylosis, cervical range of motion, neurological examination and special tests should be done with caution and conservative or surgical treatment options decision can be taken in this way.