Eynesil ilçesinin kültürel coğrafyası (Maddi kültür öğelerine göre)
Cultural geography of Eynesil district (According to the elements of material culture)
- Tez No: 650926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SEVİNDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Coğrafya, Eynesil, Mesken Kültürü, Giyim Kuşam Kültürü, Gastronomi Kültürü, Culture, Cultural Geography, Eynesil, Housing Culture, Clothing Culture, Gastronomy Culture
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Eynesil, Doğu Karadeniz bölümünün kıyı kuşağı yöresinde, Giresun il sınırları içerisinde yer alan bir ilçedir. Eynesil, 51 km2 alan kaplayan küçük bir ilçedir. İlçede Eynesil ve Ören olmak üzere iki belediye altında 12 mahalle ve bunlar haricinde 11 köy bulunmaktadır. Eynesil İlçesinde 2018 yılı ADNKS kayıtlarına göre 13955 kişi yaşamaktadır. İlçe, doğu ve batısında yer alan diğer kıyı kuşağı yerleşmelerine göre gelişmemiş bir görünüm sergilemektedir. Bu tezin amacı Eynesil İlçesindeki kültürel birikimi ortaya çıkarmak, kültürel peyzajı belirlemek ve bunlarla birlikte Eynesil İlçesinin bu kültürel birikimi kendi lehine çevirebilmesini sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için araştırma etnografi araştırma yöntemi benimsenerek yürütülmüştür. Araştırmanın amacına ulaşabilmek için önce literatür taraması yapılmıştır. Elde edilen kaynaklardan notlar çıkarılarak yerinde gezi gözlem safhasına geçilmiştir. Gezi gözlem sırasında maddi kültür öğeleri yerinde gözlenmiş ve özellikleri hakkında yöre halkından bilgiler alınmıştır. Yerinde gözlem esnasında alınan notlar ve yapılan görüşmelerde alınan notlar birleştirilerek raporlaştırılmıştır. Araştırma sonucunda Eynesil ilçesinin maddi kültür öğelerinden mesken kültürü, giyim kuşam kültürü ve gastronomi kültürü ortaya konulmaya çalışılmış ve bu maddi kültür öğelerinin ilçeye nasıl katkı sağlayabileceği konusunda fikirler yürütülmüştür. Özellikle Eynesil'deki halkın ve yetkililerin bu kültürleri koruma ve faydalanma konusunda yetersiz kaldığı, birkaç ufak istisna haricinde hiçbir çaba sarf edilmediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Eynesil is a district of Giresun province and located in the coastal zone of the Eastern Black Sea region. Eynesil is a small district that covers an area of 51 km2. There are 12 neighborhoods under the two municipalities, Eynesil and Ören, and 11 villages other than these. According to 2018 ADNKS records, 13955 people live in Eynesil District. The district displays an undeveloped sight compared to other coastal zone settlements in the east and west of its region. The aim of this thesis is to reveal the cultural accumulation in Eynesil District, to determine the cultural landscape and to enable the Eynesil District to transform this cultural accumulation in its favor. In order to achieve this goal, the research was carried out by adopting the ethnographic research method. In order to reach the purpose of the research, a literature review was carried out. Notes were extracted from the sources obtained and the on-site observation phase was initiated. During the on-site observation, material cultural items were observed on site and information was received from the local people about their features. The notes taken during the on-site observation and the notes taken during the interviews were combined and reported. As a result of the research, residential culture, clothing culture and gastronomy culture of Eynesil district were tried to be revealed and ideas about how these material culture items could contribute to the district were developed. It has been observed that especially the people and authorities in Eynesil are insufficient to protect and benefit from these cultures and that no effort has been made, with a few minor exceptions.