3-6 yaş grubu çocuğu olan babaların babalık rolü algısı ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of fatherhood role perception of fathers with children aged 3-6 years and the affecting factors
- Tez No: 379374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAVA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Baba, Babalık Algısı, Babalık rolü, Çocuk, Father, Fatherhood Perception, Fatherhood Role, Child
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Araştırma; 3-6 yaş grubu çocuğu olan babaların babalık rolü algısı ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Giresun ili Doğankent Anaokulu, Zübeyde Hanım Anaokulu, İrfan Domaç Anaokulu, 75. Yıl Anaokulu, Sevinç Mehmet Ekizoğlu Anaokulu, 80.Yıl Anaokulu, Nene Hatun Anaokulu ve Eynesil Anaokulu'na Eylül 2013/Aralık 2014 tarihleri arasında anaokulunda çocukları bulunan 482 baba ile yürütülmüştür. Veriler, 'Kişisel Bilgi Formu', 'Babalık Rolü Algı Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ortalama, t-testi, ANOVA, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis analizi kullanılmıştır. Bulgular: Babaların, BRAÖ'den aldıkları toplam puan ortalamasının 99.49±11.10 olduğu saptanmıştır. Babaların; eğitimi, çalışma durumu, mesleği, gelir durumu algısı, aile tipi, mevcut çocuğu isteme, ilk kez baba olma yaşı, sahip olduğu çocuk sayısı ve babalığa ilişkin bilgi alma durumlarının babalık rolü algısını etkilediği belirlenmiştir. Babaların yaşı, evlilik süresi, babalık ile ilgili bilgi alınan kaynaklar ve kendi babasıyla olan ilişkisinin babalık rolü algısını etkilemediği bulunmuştur. Sonuç: Babaların, BRAÖ'den aldıkları toplam puan ortalamasına göre babalık rolü algısının iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Babaların bazı (eğitim, çalışma durumu, meslek, gelir durumu algısı, aile tipi, mevcut çocuğu isteme, ilk kez baba olma yaşı, sahip olduğu çocuk sayısı ve babalığa ilişkin bilgi alma durumları) sosyodemografik özelliklerinin babalık rolü puan ortalamalarını etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this descriptive study was to determine the fatherhood role perception of fathers with children aged 3-6 years and the affecting factors. Material and Method: The study was conducted with 482 fathers with preschool children receiving education in Doğankent Kindergarten, Zübeyde Hanım Kindergarten, İrfan Domaç Kindergarten, 75. Yıl Kindergarten, Sevinç Mehmet Ekizoğlu Kindergarten, 80.Yıl Kindergarten, Nene Hatun Kindergarten and Eynesil Kindergarten in the province of Giresun between September 2013 and December 2014. The data were collected by using the 'Personal Information Form' and the 'Fatherhood Role Perception Scale'. Percentage distributions, mean, t-test, ANOVA, Mann Whitney U, and Kruskal Wallis analyses were used to assess the data. Results: Total mean score obtained by fathers from the FRPS was determined to be 99.49±11.10. It was determined that fathers' education, working condition, occupation, income status perception, family type, state of intending the present child, age of becoming a father for the first time, the number of children and state of receiving information about fatherhood affected the fatherhood role perception. Fathers' age, marriage duration, information resources regarding fatherhood, and relationship with their own fathers had no effect on the fatherhood role perception. Conclusion: According to total mean score obtained by fathers from the FRPS, it was found that the fatherhood role perception was at a good level. It was also determined some socio-demographic characteristics of fathers (education, working condition, occupation, income status perception, family type, state of intending the present child, age of becoming a father for the first time, the number of children, and state of receiving information about fatherhood) affected mean scores of the fatherhood role.