Propolisin kronik öngörülemeyen hafif stres uygulanan erkek wistar albino sıçanların hormon ve antioksidan enzimlerine etkileri
Effects of propolis on hormone and antioxidant enzymes of male wistar albino rats cronic unimaginable mild stres
  1. Tez No: 650951
  2. Yazar: RABİA KELOĞLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEVZİ UÇKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İleri Oksidasyon Ürünleri, Kortizol, KÖHS, Oksidatif Sistem, Propolis, Advanced Oxidation Products, Cortisol, KÖHS, Oxidative System, Propolis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Major depresyon; ciddi fiziksel ve psikososyal yeti kaybına neden olan ruhsal bozukluktur.Dünya popülasyonunun %10 bu hastalık ile mücadele ettiği bilinmektedir. Stres ise, sürekli olarak değişiklik gösteren hayat şartlarına karşı yaşanan adaptasyon sorunu olarak tanımlanır. Bu iki etmenin bir arada olması isegerek hormonalgerekse oksidan dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Propolis,balarılarıtarafından savunma vekoruma amacıileüretilenbir kovan ürünüdür. Yapısındaki doğal bileşenleri ile antioksidan, nöroprotektif, antibakteriyel ve antiinflamatuar etki göstermektedir. Çalışmamızda erkek Wistar sıçanlar dört gruba (n=10) ayrıldı. Propolis ekstresi (100mg/kg/gün) stres periyodu boyunca yalnızca propolis ve stres+propolis gruplarına oral yoldan uygulandı. Biyokimyasal ve moleküler analizler içinserum, karaciğer ve böbrek dokuları toplandı.Hormonal aktivasyonun ölçülmesi amacıyla kortizol ve adrenokortikotropik hormon düzeyleri serum ve böbrek dokularında incelendi.Bununla birlikte karaciğer ve böbrek dokularındaki stres ve propolisin etkilerini anlamak için; proteinlerin ileri oksidasyon ürünleri, malondialdehit, antioksidan kapasite, glutatyon, glutatyonperoksidaz, katalaz ve süperoksitdismutaz seviyeleri incelendi. Ayrıca oluşan etkileri daha iyi gözlemlemek için serumda da proteinlerin ileri oksidasyon ürünleri, antioksidan kapasite vemalondialdehit düzeyleri de saptlandı. Yapılan istatiksel analizler sonucunda propolisin genel olarak stresin oluşturduğu etkileri azalttığı yada inhibe ettiği sonucuna varıldı.Sonuçlarımız, propolisin stresin oluşturduğu okdisatif hasarı ve hormonal bozukluğu azaltması için etkili bir farmasötik ajan olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Major depression; is a mental illness that causes serious physical and psychosocial disabilities. It is known that 10% of the world population is struggling with this disease. So (likewise), stress is defining as the problem of adaptation to constantly changing life conditions. The combination of these two factors causes imbalance to both hormonal and oxidant. Propolis is a hive product produced by honeybees for defense and protection. It is effected antioxidant, neuroprotective, antibacterial, and anti-inflammatory with its structural ingredient. In our study, male Wistar rats (n= 10) separated into four groups. Propolis extract (100mg/kg/day) was applied orally only to propolis and stress+propolis groups during the stress period. Serum, liver and kidney tissues were collected for biochemical and molecular analyzes. Cortisol and adrenocorticotropic hormone levels examined in serum and kidney tissues for measure to hormonal activation. However, to understand the effects of stress and propolis on liver and kidney tissues; advanced oxidation products of proteins, malondialdehyde, antioxidant capacity, glutathione, glutathione peroxidase, catalase and superoxide dismutase levels were examined. In addition, advanced oxidation products, antioxidant capacity and malondialdehyde levels of protein were determined in the serum to the better observation of the effects. As a result of the statistical analysis, it was concluded that propolis generally reduces or inhibits the effects of stress. Our results show that propolis can be used as an effective pharmaceutical agent to reduce the oxciscative damage and hormonal disorder caused by stress.