Sol-jel yöntemi kullanılarak nano boyutta üretilen (100-x) La0.67Sr0.33Mn03 /% x.A (x = 5,10,15 AND A = CuO, CaO) kompozit bileşiklerinin manyeto direnç özelliklerinin incelenmesi
Investigation of magneto resistance properties of nano-size (100-x) La0.67Sr0.33Mn03 /% x.A (x = 5,10,15 AND A = CuO, CaO) composites produced using sol-gel method
- Tez No: 650993
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Peroskit, Manganit Bileşikler, Sol-Jel Yöntemi, Manyetorezistans, Perovskite, Manganite Compounds, Sol-Gel Method, Magnetoresistance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışması kapsamında oda sıcaklığı civarında manyetik ve elektriksel geçiş sıcaklığına sahip katkılı La0,67Sr0,33MnO3 bileşiğine CaO, CuO katkılamaları yapılmıştır. Bileşikler sol-jel üretim tekniği kullanılarak üretilmiş ve 1000 oC de 24 saat ısıl işleme tabi tutulmuşlardır. Bileşiklerin yapısal özellikleri taramalı elektron mikroskobu (SEM), atomik kuvvet mikroskobu (AKM) ve x-ışınları kırınım (XRD) yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. 0, 1, 2 ve 3 T alan altında 10-320 K sıcaklık aralığında manyetik alan altında direnç ölçümleri (M-RT) gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, CuO katkılanan bileşiklerin metal-yalıtkan faz geçişlerinin yükseldiği, CaO katkılananlarınkinin ise düştüğü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study is to development of (1-x).La0.67Sr0.33MnO3 + x. CaO and Cuo (x = 0, 0.05, 0.10, 0.15) composite materials with their M-RT values could be high enough to use for technological applications.Two parent samples and composites were pressed in tablet form and sintered at 1000 oC for 24 h. The morphological and crystallographic properties of the samples were investigated by scanning electron microscopy (SEM-EDS), atomic force microscopy (AFM, Solver PRO SPM) and x-ray diffraction (XRD) techniques. The resistivity versus temperature measurement of the compound was measured by using a standard four-probe method.