Tomoterapi cihazında prostat kanserli hastaların direkt ve helikal planlarının karşılaştırılması
Comparison of the direct and helically plans of patients with prostate cancer in A tomotherapy device
- Tez No: 651050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR HOŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, Helikal Tomoterapi, Direkt Tomoterapi, Prostate Cancer, Helical Tomotherapy, Direct Tomotherapy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Radyasyon terapisi, prostat kanserinin tedavisinde önemli bir role sahiptir ve uzun vadeli sonuçlar vermektedir. Prostatın düzensiz şekli ve bu organın değişken hareketi nedeniyle, tedavi sırasında radyasyona bağlı toksisite ile sonuçlanan komşu normal çevre dokuda da önemli radyasyon maruziyeti gerçekleşmektedir. Bu nedenle farklı tedavi planlamaları değerlendirilmelidir. Tomoterapi, çok gelişmiş bilgisayar kontrollü radyasyon ışını kolimasyonu ile tedavi alanını görüntülemek için bir bilgisayarlı tomografi tarayıcısı kullanımını birleştiren yeni bir radyasyon tedavisi yöntemidir. Buna dayanarak bu araştırmada helikal (hastanın 360 derece çevresinden) ve direkt (sabitlenmiş bir açıdan) planlanan tomoterapinin planlanan hedef hacim doz dağılımları ve sağlıklı organları koruması açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 11 prostat kanseri hastasının tedavi öncesi çekilen görüntüleri kullanılarak tomoterapi cihazının planlama sisteminde 7 alan direkt ve helikal planları yapılmıştır. Elde edilen doz-hacim histogramı ile hedef kritik organların aldığı dozlar SPSS 17.0 versiyonuna göre istatistiksel testlerle karşılaştırılmıştır. P değeri 0,05'den az olanlar anlamlı kabul edilmiştir. Buna göre direkt ve helikal plana göre maksimum, minimum ve ortalama PTV dozları benzerlik göstermiştir (p>0,05). Rektum ve mesanenin aldığı maksimum ve minimum dozlar da benzer bulunmuştur (p>0,05). Ancak sağ (44,75 ±9,25 vs 24,13 ±4,30) ve sol (44,89 ±11,60 vs 23,07 ±5,10 Gy) femur başı maksimum dozları helikal tomoterapi planında daha düşük bulunmuştur (p=0,001). Literatürde benzer tek çalışma meme kanserinde yapılmıştır. Çalışma bulgularımız benzerlik göstererek helikal tomoterapi planının direkt tomoterapi planına oranla sağlıklı dokudaki toksisiteyi azaltması açısından daha uygun bir metot olduğunu önermektedir.
Özet (Çeviri)
Radiation therapy has an important role in the treatment of prostate cancer and provides long-term results. Due to the irregular shape of the prostate and the variable movement of this organ, significant radiation exposure occurs in the adjacent normal peripheral tissue, which results in radiation-induced toxicity during treatment. Therefore, different treatment plans should be evaluated. Tomotherapy is a new method of radiation therapy combining the use of a computerized tomography scanner to view the treatment area with highly developed computer-controlled radiation beam collimation. On the basis of this study, it was aimed to compare the dose distributions at planned target volume and the protection of healthy organs according to the helical (from a 360 degree circumference of the patient) and direct (therapy with a fixed angle) tomotherapy plans. For this purpose, 10 direct and helical plans were made in the planning system of the therapist device using the images taken before the treatment of 11 patients with prostate cancer. The dose-volume histogram and the doses of the target and critical organs were compared with statistical tests according to SPSS 17.0 version. P values less than 0.05 were considered significant. According to the direct and helical plan, maximum, minimum and mean PTV doses were similar (p> 0.05). Maximum and minimum doses of rectum and bladder were also similar (p> 0.05). However, the maximum doses of right (44,75 ±9,25 vs 24,13 ±4,30) and left (44,89 ±11,60 vs 23,07 ±5,10 Gy) femoral heads were found to be lower in the helical tomotherapy plan ( p = 0.001). In the literature, a similar study was performed in breast cancer. Our study findings were similar, suggesting that the helical therapy plan is a more appropriate method to reduce the toxicity of healthy tissue compared to the direct treatment plan.