Koklear implantta teletıp: Pediatrik hasta takibinde yaşam kalitesi
Telemedicine in cochlear implant: Quality of life in pediatri̇c patient follow-up
- Tez No: 651065
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL TERLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Teletıp, Koklear İmplant, Yaşam Kalitesi, Danışmanlık, Video Konferans Görüşme, Telemedicine, Cochlear Implant, Quality of Life, Counseling, Video Conferencing Interview
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu araştırmada; Türkiye'de yaşamayan yabancı uyruklu pediatrik hastaların ve ebeveynlerinin implantla, gelişimleriyle, rehabilitasyonla alakalı sorunlarını istedikleri yerde ve zamanda odyologlarına danışıp çözüme ulaşabilmeleri amaçlanmıştır. Bunların yanı sıra ebeveyn eğitimine destek olunması, danışmanlık verilmesi ve uzman bir kliniğe gelirken oluşabilecek maddi, manevi kayıpların azaltılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntemler: Türkiye'de yaşamayan, Cochlear™ marka koklear implant kullanıcısı Türkçe okuma ve yazma bilen, koklear implantı en az 6 aydır kullanmakta olan 24 pediatrik hasta ve ebeveynleri ile eş zamanlı olarak video konferans görüşmeleri (WhatsApp, Skype, Facetime, TeamViewer) yapılmıştır. Cihazlarının ilk açılışları – fittingleri esnasında Konuşmanın Anlaşılabilirlik Derecesi (Speech Intelligibility Rating- SIR), Çocukların İşitsel/Sözel Performansını Değerlendirme II (Categories of Auditory Performance- CAP II), Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) ölçekleri yüz yüze geleneksel yöntemler ile uygulanan pediatrik hastalara her görüşmelerimizde uygulanmıştır. Her bir hastayla birer ay aralıkla iki görüşme yapılmıştır. Görüşmelerimizde bu ölçeklere ek olarak çalışmamız için oluşturduğumuz Ebeveyn Durum Anketi yapılmıştır. Görüşmeler sırasında hastalara uzaktan danışmanlık, cihazların kullanımı ve bakımı, aksesuar kullanımı, aplikasyon kullanımı hakkındaki sorulara cevap verilip bilgi verilmiştir. Çalışma sonunda görüşmede teletıp ile ilgili memnuniyetlerinin değerlendirilmesi için kendi sorularımızdan oluşturduğumuz Teletıp Memnuniyet Anketi uygulanmıştır. Bulgular: Koklear implant ilk açılışı sonrasındaki sonuçlara göre koklear implantı en az 6 ay kullandıktan sonraki sonuçlarda çocukların işitsel sözel performansları ve konuşmanın anlaşılabilirlik derecesi artmıştır. Çocuklar için Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ)'nin fiziksel yaşam kalitesinin dışında duygusal, sosyal ve 5 yaş üzerindeki pediatrik hastaların okul yaşam kalitelerinde anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Ebeveyn Durum Anketinde ise ''Koklear implantla ilgili bir sorunum olduğunda endişeleniyorum'' sorusuna verilen cevaplarda 1. görüşme ve 2. görüşme arasında anlamlı sonuç bulunmamakla beraber diğer tüm sorularda anlamlı sonuç bulunmuştur. Teletıp Memnuniyet Anketi 2. görüşmenin sonunda yapılmıştır ve hastalar tüm sorularda kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum cevaplarını %90'ın üzerinde, genellikle %1 00 olarak cevaplamışlardır. Sonuç: Pediatrik koklear implantlı hastaların ebeveynleri teletıp ile video konferans sistemiyle uzaktan kontrollerin sağlanmasına olumlu bakmaktadırlar ve bu uygulamayı her zaman kullanmak istemektedirler. Ebeveynler, odyologlarına ihtiyaç duymaları halinde; teletıp sistemlerini danışmanlık, rehabilitasyon, sorunlarının çözümleri için yüz yüze görüşmelerle aynı seviyede ve etkili bir şekilde kullanabilmişlerdir. Görüşmeler sırasında konuşulan problemler genellikle teknik servisle ilgili olmuştur. Teletıp yöntemi ile yapılan görüşmelerde, yüz yüze görüşmelere benzer şekilde verim alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; It is aimed that pediatric CI parents who did not residing in Turkey and foreign nationals ask their questions and problems related to development with implant and rehabilitation to consult their audiologists whenever and wherever they want and find solutions. Besides, it is aimed helping the parents educating, consulting and increasing the financial and emotional damage. ktır. Material And Method: Simultaneous video conferencing (WhatsApp, Skype, Facetime, TeamViewer) was conducted with 24 pediatric patients and their parents who were able to read and write Turkish and have been using the cochlear implant for at least 6 months. Speech Intelligence Rating (SIR), Categories of Auditory Performance (CAP II), and Quality of Life Scale for Children (PedsQL) scales were applied to the pediatrics in every appointment by face-to-face traditional methods. Two interviews were conducted with each patient at intervals of one month. In addition to these scales, we conducted a Parental Status Questionnaire for our study. During the interviews, patients were answered and informed about questions about remote counseling, use and care of devices, use of accessories, and use of applications. At the end of the study, Telemedicine Satisfaction Questionnaire, which was formed from our own questions, was applied to evaluate the satisfaction of telemedicine. Results: According to the results after the first activation of the cochlear implant, children's auditory verbal performance and speech intelligibility increased after using the cochlear implant for at least 6 months. In addition to physical quality of life, Pediatric Quality of Life Scale (PedsQL) was found to be a significant difference in emotional, social and school life quality of pediatric patients over 5 years of age. In the Parental Status Questionnaire, 'I am worried if I have a problem with cochlear implant', there was no significant result between the first interview and the second interview, but a significant result was found in all other questions. The Telemedicine Satisfaction Questionnaire was conducted at the end of the second interview and the patients answered the answers I agree and agree with all questions above 90%, usually 100%. Conclusion: Parents of patients with pediatric cochlear implants are favorable to provide remote controls via telemedicine and video conferencing system and they want to use this application at all times. If parents need audiologists; they were able to use telemedicine systems at the same level and effectively as face-to-face interviews for counseling, rehabilitation and solution of their problems. The problems discussed during the interviews were usually related to the technical service. Telemedicine interviews were conducted sufficiently in a similar way to face-to-face interviews.