Koklear implantta kullanılan farklı elektrotların orta kulak absorbansına etkisinin geniş bant timpanometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different electrodes used in cochlear implants on middle ear absorbance with broadband tympanometry
  1. Tez No: 852019
  2. Yazar: AYŞE TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAHİDE ÇİLER BÜYÜKATALAY YALDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: absorbans, elektrot, geniş bant timpanometri, koklear implant, absorbance, broadband tympanometry, cochlear implant, electrode
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Orta kulak, temporal kemikte yer alan hava dolu bir boşluktur. Temel işlevi, orta kulağa gelen akustik enerjiyi mekanik enerjiye çevirmek ve kokleadaki sıvılara iletimini sağlamaktır. Orta kulaktaki herhangi bir problem nedeniyle iletim sistemi bozulabilmektedir. Geniş bant timpanometri de orta kulağın işlevindeki bozuklukları, orta kulak yapılarının ve timpanik membranın fonksiyonel bütünlüğünü değerlendirmemizi sağlayan, geleneksel timpanometriye göre daha yeni olan ölçüm yöntemidir. 226- 8000 Hz aralığında ölçüm yapabilen GBT, orta kulak kulak sistemi hakkında daha ayrıntılı ve hassas bilgiler sunmaktadır. Koklear implant sistemlerinde kokleaya belirli özellikleri olan elektrot dizileri yerleştirilmektedir. Koklear implantlı bireylerle yapılan çalışmalar kokleaya yerleştirilen elektrotların özelikle alçak frekanslarda orta kulak absorbansını düşürdüğünü göstermiştir. Koklear implantta kullanılan elektrotların kokleada kapladığı hacim, uzunluk, çap, konum gibi özellikler birbirinden farklılık göstermektedir. Bu çalışmada farklı özelliklerdeki dört elektrot kullanılarak tek taraflı koklear implant uygulanmış bireylerin orta kulak absorbansına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin koklear implantlı ve implantsız kulaklarının orta kulak absorbans ölçüm sonuçları analiz edilmiştir. Tüm bireylerin implantlı kulaktaki en yüksek absorbans değeri 2000 Hz frekansında, en düşük absorbans değeri ise 257 Hz frekansında elde edilmiştir. Katılımcıların 257 Hz, 324 Hz, 408 Hz, 500 Hz, 630 Hz, 794 Hz frekanslarında koklear implantlı kulakların absorbans değerlerinin koklear implantsız kulakların absorbans değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu bulunmuştur. Koklear implantın orta kulak sertliğini etkilemesi nedeniyle özellikle alçak frekanslarda orta kulak absorbansını etkilediği düşünülmektedir. Bu bulgularımızın literatürdeki diğer çalışmalar ile uyumlu olduğu gözlenmiştir. Dört grubun koklear implantlı kulaklarının orta kulak absorbans değerleri arasında anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Elektrot farklılıklarının absorbans değerlerini etkilemediği gözlenmiştir. Literatürde koklear implantta kullanılan elektrotlar ile orta kulak absorbans değerleri arasındaki ilişkinin incelendiği herhangi bir çalışmaya rastlanmadığı için çalışmamız bu açıdan ilk olma özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
The middle ear is an air-filled space located in the temporal bone. Its basic function is to convert acoustic energy coming into the middle ear into mechanical energy and transmit it to the fluids in the cochlea. The conduction system may be disrupted due to any problem in the middle ear. Wide band tympanometry is a newer measurement method compared to traditional tympanometry that allows us to evaluate the disorders in the function of the middle ear and the functional integrity of the middle ear structures and tympanic membrane. GBT, which can measure in the range of 226-8000 Hz, provides more detailed and precise information about the middle ear ear system. In cochlear implant systems, electrode arrays with certain properties are placed in the cochlea. Studies conducted with individuals with cochlear implants have shown that electrodes placed in the cochlea reduce middle ear absorbance, especially at low frequencies. Features such as the volume, length, diameter and location of the electrodes used in the cochlear implant vary from each other. In this study, it was aimed to investigate the effect of unilateral cochlear implantation on the middle ear absorbance of individuals using four electrodes with different properties. The middle ear absorbance measurement results of the ears of the individuals participating in the study with and without cochlear implants were analyzed. The highest absorbance value in the implanted ear of all individuals was obtained at a frequency of 2000 Hz, and the lowest absorbance value was obtained at a frequency of 257 Hz. It was found that the absorbance values of the participants' ears with cochlear implants at the frequencies of 257 Hz, 324 Hz, 408 Hz, 500 Hz, 630 Hz, 794 Hz were statistically significantly lower than the absorbance values of the ears without cochlear implants. It is thought that the cochlear implant affects middle ear absorbance, especially at low frequencies, because it affects middle ear stiffness. It has been observed that these findings are compatible with other studies in the literature. No significant difference was found between the middle ear absorbance values of the cochlear implanted ears of the four groups. It was observed that electrode differences did not affect the absorbance values. Since there is no study in the literature examining the relationship between the electrodes used in cochlear implants and middle ear absorbance values, our study is the first in this regard. Due to the small number of individuals and electrode diversity participating in our study, it is thought that it would be beneficial to conduct studies with more participants who received cochlear implants using different electrodes for more general and clear results.