Moğolca atasözleriyle Türkiye Türkçesi atasözlerinin karşılaştırılması
A comparison between Turkish and Mongolian proverbs
- Tez No: 651079
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Atasözü, Moğolca Atasözleri, Türkiye Türkçesi Atasözleri, Türkçe, Moğolca, Proverbs, Mongolian Proverbs, Proverbs in Turkish spoken in Turkey, Turkish, Mongolian
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada Metin Yurtbaşı'nın 'Sınıflandırılmış Atasözleri Sözlüğü' ve Moğolca atasözleri için Zayabaatar.D, Ş.Çoimaa'ların Mongol züir tsetsen ügiin gurvan myangan deej' sözlükleri esas kaynak olarak, ihtiyaç duyuldukça diğer atasözleri çalışmaları da dikkate alınarak tarama yoluyla Moğolcada ve Türkiye Türkçesinde kullanılan atasözleri karşılaştırılmıştır. Ortaklık gösteren atasözleri, biçim ve anlam açısından üç ayrı başlık altında incelenmiştir. Hem biçim hem anlam yönünden benzer, biçim yönünden kısmen benzer, anlam yönünden aynı, biçim yönünden farklı, anlamı aynı olan atasözleri tespit edilmiştir. Tespit edilen atasözlerindeki ortaklıklar, Türk ve Moğol halklarının ortaklığını vurgulayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dictionaries“Classified Dictionary of Proverbs”by Metin Yurtbasi and“Mongol züir tsetsen ügiin gurvan myangan deej”by Zayabaatar D. and S. Coimaa were referred to as the main sources, and the proverbs used in Mongolian and Turkish spoken in Turkey were also compared, taking into account other studies on proverbs where necessary. Proverbs that share common characteristics have been studied in three separate sections in terms of form and meaning. Proverbs which are similar in form and meaning, partly similar in form, equal in meaning, different in form but same in meaning have been determined through the study. Common aspects in the identified proverbs will emphasize the common characteristics of the Turkish and Mongolian peoples.