Geriatrik bireylerde müzik eşliğinde yapılan grup egzersizlerinin depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of group exercises made with music in geriatric individuals on depression and quality of life
  1. Tez No: 651332
  2. Yazar: MERVE YİĞİT KOCAMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Terapi, Egzersiz, Geriatri, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Music Therapy, Exercises, Geriatrics, Depression, Quality of Life
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızın amacı; huzurevinde yaşayan geriatrik bireylerde müzik eşliğinde uygulanan grup egzersizlerinin depresyon ve yaşam kalitesi üzerine etkinliğini belirlemektir. 65 yaş ve üzeri gönüllü 29 geriatrik birey çalışmaya dahil edildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve sonrası uygulandı. Grup 1'e müzik eşliğinde grup egzersizleri, Grup 2'ye tek başına grup egzersizleri uygulandı. Değerlendirmelerde Geriatrik Depresyon Ölçeği(GDÖ) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalamaları müdahale grubunda 75,20±6,61 yıl; kontrol grubunda ise 71,43±3,99 yıl idi. Müdahale grubunda tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında Geriatrik Depresyon Ölçeği üzerinde olumlu gelişme gözlendi (p0,05). Müdahale ve kontrol grubunda tedavi öncesi ve sonrasında SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği üzerinde anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Çalışmamızda müzik terapinin depresyon üzerine olumlu etkileri bulunmuştur. Depresyon üzerine olan olumlu etki nedeniyle geriatrik bireylerde egzersizlerin müzik eşliğinde uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of our study; to determine the effectiveness of group exercises performed with music in geriatric individuals living in a nursing home on depression and quality of life. 29 geriatric volunteers over 65 years of age were included in the study. The assessments were applied before and after treatment. Group 1 exercises were accompanied by music, and Group 2 exercises were performed alone. Geriatric Depression Scale (GDS) and SF-36 Quality of Life Scale were used in the evaluations. The average age of the individuals participating in the study was 75.20 ± 6.61 years in the intervention group; in the control group, it was 71.43 ± 3.99 years. When compared before and after treatment in the intervention group, a positive improvement was observed on the Geriatric Depression Scale (p 0.05). No significant difference was found on the SF-36 Quality of Life Scale before and after treatment in the intervention and control groups (p> 0.05). In our study, positive effects of music therapy on depression were found. Because of the positive effect on depression, we think that exercises should be applied in geriatric individuals with music.