Alüviyal ortamda koni penetrasyon deneyi ile kazık taşıma kapasitesi
Pile capacity with cone penetration test in alluvial soils
- Tez No: 651351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT SERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Derin Temeller, Kazık Kapasitesi, Kazık Kapasitesi Hesabı Yöntemleri, CPT, CPT ile Kazık Kapasitesi, Deep Foundations, Pile Capacity, Pile Capacity Calculation Methods, CPT, Pile Capacity with CPT
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada; derin temel türü olan kazıklı temellerin kohezyonlu ve kohezyonsuz zeminlerde taşıma kapasiteleri kazık uç direnci ve kazık çevre sürtünmesi için literatürde geliştirilmiş olan CPT deneyi bazlı yöntemler, tablolar ve eğriler kullanılarak elde edilmektedir. Çalışmada, koni penetrasyon deneyi (CPT) verileri kullanılarak farklı tasarım yöntemleri ile elde edilen hesap sonuçlarının nasıl değişkenlik gösterdiği araştırılmıştır. İki farklı kesitte üç farklı çap ve üç farklı boy için analizler yürütülmüştür. Analizler, CPT deney sonuçlarını kullanan kazık taşıma kapasitesi hesap yöntemlerinden olan LCPC, De Ruiter ve Beringen, Schmertmann yöntemleri ve LPD-CPT programı ile yapılmış ve sonrasında el ve yazılım hesap sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonuçta, yöntemlerin kabullerindeki farklılıklar nedeniyle sonuçlarda büyük farklılıklar ortaya çıktığı görülmüştür. Buradan hareketle, birden fazla yöntemle hesap yapılması ve tecrübenin de işin içine katılması önerilir.
Özet (Çeviri)
In this study; the capacities of piled foundations, which are deep foundation types, in cohesive and cohesionless soils, are obtained by using methods, tables and curves based on the CPT test developed in the literature. In the study, it was investigated how the calculation results obtained with different design methods by using cone penetration test (CPT) data differ. Analyzes were conducted for three different diameters and three different lengths in two different sections. Analyzes were made with LCPC, De Ruiter and Beringen, Schmertmann methods and LPD-CPT program, which are pile capacity calculation methods using CPT test results, and then manual and software calculation results were compared. As a result, it has been observed that large differences in results have occurred due to differences in acceptance of methods. Based on this, it is recommended to make calculations with more than one method and to include experience.