Üniversite öğrencilerinde akdeniz tipi beslenmeye uyum ile duygudurum arasındaki ilişki
The relationship between mood and adherence to the meditarranean diet in university students
  1. Tez No: 651488
  2. Yazar: BİLAL DURMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA GÜNVAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz tipi diyet, Duygudurum, Beslenme
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Üniversite Öğrencilerindeki Akdeniz Tipi Diyete Uyum ile Duydurum Arasındaki İlişki Giriş: Akdeniz tipi diyet başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere ,diyabet ,obezite gibi metabolik hastalıklardan kolorektal başta olmak üzere bir çok kanser türünden de koruyucu etkisi şuana kadar yapılmış çalışmalarda gösterilmiştir. Akdeniz tipi diyetin etkisi sadece bunlarla sınırlı kalmamış ve nörolojik ve psikiyatrik birçok durumlada ilişkilendirilmiştir. Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı beslenme çeşitlerinde birisi olarak kabul edilen akdeniz tipi beslenmenin psikolojik etkilerinden yola çıkarak duygudurum iyilik halinde etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Metod: Çalışmamız 25 yaşına kadar olan üniversite öğerncisi 1106 katılımcıya uygulandı. Veriler yüzyüze görüşme tekniğiyle anket formu şeklinde toplandı. Anket formunda akdeniz beslenmeye uyumu ölçeyi hedefleyen kıdmed, duygudurumu saptamak içinde duygudurumları profili anketi ve sosyodemografik veri anketi uygulandı. Öğrencilerin beslenmesinin üniversite yıllarıyla ilişkisi olup oladığına bakabilmek için sınıflara göre tabakalandırma yapıldı. Bulgular:1106 katılımcı sınıflara ve fakültelere göre orantılı dağılmıştı. Katılımcıların yaş ortalamaları 20.78 (17-25) di. Katılımcılar cinsiyet açısından dağılımı uygundu (571 kadın ,535 erkek). Kıdmed puanlarına göre 3 ve daha az puan alanlar zayıf uyum,4 ten 8 puana kadar alanlar orta uyum ,8 ve üzeri alanlarsa iyi uyum olarak değerlendirildi. Katılımcıların %46.4 ü zayıf uyum ,%44.2 is orta uyum ,%9.4 ü ise iyi gruba dahildi. Kıdmed gruplarının POMS puan ortalaması karşılaştırıldığında anlamlı duygudurum toplam puan ve 6 alt ölçekten sadece şaşkınlık alt ölçeği anlamlı bulunmadı. Diğer hepsi istatitiksel olarak anlamlı bulundu. Bu puan ortalamaları aralarındaki anlamlılık genel itibari ile zayıf uyum grubu ve orta uyum grubunun arasındaki puan ortalamalarından kaynaklanıyordu. Bu anlamlılığın diğer faktörlerden kaynaklanmadığını gösterebilmek için regresyon analizi yapıldı. Regresyon analizi sonucunda kıdmed uyum grupları orta ve iyi uyum grubu birlikte ele alınınca zayıf uyumuna göre anlamlılığını sürdürdü. Tartışma:Çalışmamızda akdeniz tipi diyete iyi uyum düşük oranda çıkmıştır.Bu sonuç ülkemizde yapılan diğer çalışmalarla uyumludur.Bizim çalışmamızdaki iyi uyum oranı %9.4 iken ,Seda Genç ve arkadaşlarının üniversite öğrencilerindeki yaptığı çalışmada %13 ,Yılmaz Çağıran ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada ise %5.3 bulunmuştur.Çalışmamızda akdeniz tipi diyete orta uyum sağlayan grubun zayıf uyum sağlayan gruba göre duygudurum profili puanı daha yüksekti fakat bu ilişki iyi uyum sağlayan grupta bulunamadı. Bu durum iyi uyum gösteren grubun sayıca diğer gruplardan az olmasından kaynaklandığı düşünüldü. Zayıf uyum ve orta uyum grubu açısından regresyon analizinde dahi anlamlılık kaybolmadı bu durum akdeniz tipi beslenme ile duygudurum arasıda ilişki olduğunu ve ileri çalışmalarda daha kolay gösterilebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Mood and Adherence to the Meditarranean Diet in University Students İntroduction and Aims Mediterranean diet has been shown in studies that have protective effects from diseases such as cardiovascular diseases, diabetes, obesity, colorectal and other types of cancer. The effect of the Mediterranean diet is not limited to these and has been associated with many neurological and psychiatric conditions. The aim of this study is to investigate whether Mediterranean diet, which is one of the healthy diet types, has an effect on mood. Methods The participants of our study were 1106 university students under the age of 25. The data were collected in the form of a questionnaire with face-to-face interview technique. A questionnaire including kidmed that measures the compliance of the Mediterranean type nutrition, profile of mood state and sociodemographic questions was applied to the participants. Participants were included in the study proportionally according to the classes and faculties. Results 1106 participants were distributed proportionally according to classes and faculties. The average age of the participants was 20.78 (17-25). The participants were similar in terms of gender (571 women, 535 men). The group with seniority score of 3 and below was grouped as poor adherence, 4-7 points of medium adherence, and high adherence of 8 and above. 46.4% of the participants were poor adherence group, 44.2% were medium adherence group and 9.4% were included in the good adherence group. The asosiation was statistically significant compared to the POMS score averages except confusionbewilderment. The difference between these mean scores was caused by the mean score between the poor adherence groups and the medium adherence groups. Regression analysis was performed to show that this significance was not caused by other factors. As a result of the regression analysis, when the median and good harmony groups were handled together, their significance remained significant compared to their poor compliance. Conclusion In our study, good adherence gorup was low. This result is compatible with other studies in our country. While the good adherence rate in our study was 9.4%, it was found 13% in the study of Seda Genç and friends in university students, and 5.3% in the study by Yılmaz Çağıran and friends. In our study, the mood profile profile score was higher in the group that was moderately adapted to the mediterranean diet compared to the group that adapted poorly, but this relationship was not found in the group that adapted well. This situation was thought to be due to the less high adherence group being less than the other groups. Regarding the poor adherence group and medium adherence group, there was no significant loss even in the regression analysis, which suggests that there is a relationship between the Mediterranean type diet and mood, and that it can be shown more easily in further studies. Keywords Mediterranean type diet, Mood, Nutrition