Ceza muhakemesi hukukunda duruşma
Trial in the criminal procedure law
- Tez No: 651540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza Muhakemesi Hukuku, Duruşma Devresi, Ceza Yargılaması, İstinafta Duruşma, Duruşmanın yürütülmesi, Duruşmanın sona ermesi, Criminal Procedure Law, Trial Circuit, Criminal Proceedings, Trial at Appeals, Conducting the Trial, End of the Trial
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Ceza muhakemesi hukukunda duruşma devresi, muhakeme faaliyetlerinin kalbi mahiyetindedir. Çünkü ceza muhakemesinin temel gayesini teşkil eden maddi gerçeğe ulaşma amacı ve yargılama neticesinde ceza uyuşmazlığının çözümü, duruşma devresinde mümkün olmaktadır. Ayrıca, bütün delillerin ortaya konulması ve tartışılması, hakimin delillerle doğrudan temasa geçmesi, tarafların çelişmeli muhakeme ile bütün söyleyeceklerini söylememeleri duruşma devresinde gerçekleşmektedir ve duruşma devresi -maddi gerçeğin bir tezahürü durumundaki- hüküm ile sona ermektedir. Ceza yargılaması faaliyetlerinin merkezinde duruşma olduğu için muhakeme faaliyetlerden duruşmaya kadarki bölümlerinin amacı daha çabuk, daha adil ve başarılı bir duruşmanın gerçekleşmesini sağlamaya yöneliktir. Duruşma devresinden sonraki safhalar ise duruşma sonucunda ortaya çıkan hükümde yer alan hataların düzeltilmesine yönelik olarak gerçekleşmektedir. Bu önemine binaen muhakeme hukukunda duruşma devresinin iyi anlaşılması, duruşmaya ait ilkelerin özümsenmesi uygulamada ortaya çıkacak sorunların giderilmesi, duruşmaların daha adil ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine imkan verecektir. Ceza muhakemesi hukukunda duruşma tez konumuz kapsamında, ceza muhakemesine ilişkin temel kavramlar, duruşmanın başlaması, yürütülmesi ve sonuçlanması detaylı olarak ele alınmıştır. Son bölümde ise Yargıtay da duruşma, Anayasa Mahkemesinde duruşma ve istinafta duruşma konuları inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The trial period in the criminal procedure law is at the heart of reasoning activities. Because theaim of reaching the material reality which constitutes the main purpose of the criminal procedure and the solution of the criminal dispute is possible during the trial period as a result of the court's trial. Inaddition, all the evidence to be revealed and discussed, the judge's direct contact with the evidence, the parties do not say all the contradictory reasoning with the reasoning is taking place in the trial period and the trial period ends with the provision of a manifestation of the material truth. Thus, the court's judgment terminates both the trial and the criminal dispute. Since thetrial is at thecenter of the criminal proceedings, the aim of the sections of the proceedings from the proceedings to the hearings is to provide a quicker, more fair and successful trial. The stages following the hearing period are carried out for the correction of the errors in the clause. In this respect in the law of reasoning, a good understanding of the trial period, the assimilation of the principles of the hearing, the elimination of the problems that will arise in practice, will allow the hearings to be held in a fairer and healthier manner. Within the scope of our thesis subject in trial in criminal procedure law, the basic concepts of criminal procedure, the start, execution and conclusion of the trial are discussed in detail. In the last section, the subject of the trial in the Supreme Court, the appeal trial and the trial in the Constitutional Court were examined.