İslâm siyaset felsefesi açısından devlet yönetimi üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the state administration in terms of islamic political philosophy
- Tez No: 651563
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hilâfet, dinî siyaset, vezirlik, yönetim, ahlâkî davranışlar, Khilafah, religious politics, vizierate, administration, ethical behaviors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
İnsanlığın başlangıcından bugüne kadar, tüm dönemler, kendi politik yapıları içerisinde hükümdarlarına ve yöneticilerine sahip olmuştur. Bu yönetim anlayışı dolayısıyla, bu bağlamda, devletlerin nasıl yönetmesi gerektiği ve din ile devlet arasındaki ilişkinin nasıl olması gerektiğinin açıklanması gerekmektedir. Bu anlayışa istinaden, Kur'an'da ve hadiste hüküm bulunmadığı zaman, kararların, hükümdarların rasyonel yönetimlerine ilişkin olarak alındığı ve dinî yönetimin bu biçimde uygulandığı görülmektedir. Bu kararlar alınırken, hilâfet ve zıllullâh gibi bazı politik terminolojinin dikkate alınması çok önemli olacaktır. Yönetimsel zorlukları ve yükleri hafifletmek için, vezirlik makamına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, hükümdarlar, halife ve vezirler için ahlakî davranışların ne olması gerektiği tartışılmakta ve açıklanmaktadır. Dinî yönetime ilişkin bu hususlar bağlamında meşveretin önemi araştırılmakta ve değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
From the beginning of humanity till today, all periods have their rulers and administrators in their political buildings. For this understanding of administration, in this context, ıt must be explained how the states must administrate and how the relationship between the religion and the state must be. By virtue of this mentality, when there is no judgment in Qur'anic text and Prophet's words, ıt can be seen that the decisions can be taken with regard to the rational administrations of rulers, and the religious politics can be applied on this way. While these decisions are taken, it will be very important to take into consideration the some political terminologies, like Khilafah (i. e. Religious politics) and Zıllullâh (i. e. shadow of God). To alleviate the administrative diffuculties and burdens, it is understood that the rank of vizierate is needed. In this study, it is discussed and explained what the ethical behaviors must be for rulers, khalifa and viziers in the process of administration. In the context of these matters regarding religious politics, the importance of counseling is investigated and evaluated.