Katıların akıntıya kapıldığı dünya: Zygmunt Bauman ve akışkan modernlik
The world where the solids were gone adrift: Zygmunt Bauman and liquid modernity
- Tez No: 651562
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ÖZBEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernlik, Katı, Akışkan, Değişim, Erime, Hız, Yavaşlık, Modernity, Solid, Liquid, Change, Melting, Speed, Slowness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Zaman sürekli olarak tüketilen bir kavramdır ve insanoğlu hayatta kaldığı sürece bu tüketime kaynaklık edecektir. Deneyimlenen her zaman, geçmiş ve gelecek zamandan değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla doğacak her çocuk anne ve babasının yaşadığı dünyadan farklı bir dünyaya gözlerini açacaktır. Bu çalışmada sürekli olarak akan zamanın izi sürülerek, zamanın bugünkü uğrak yeri olan modern dünya, Sosyal Bilimci Zygmunt Bauman'ın kullanmış olduğu 'akışkan' metaforu bağlamında anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Çalışma boyunca bize eşlik edecek iki metafor olan katı ve akışkanlık, tarihsel olarak belli dönemleri analiz etmek amacıyla kullanılmıştır. Premodern dünya ve onu takip eden modern dünyada toplumun değerlerini besleyen unsur katılık iken, günümüz dünyasında modernliği besleyen unsur akışkanlıktır. Akışkan modern dünyada değişimdeki hızın artışı ve her yerdeliği geçmişte hâkim olan katıların akıntıya kapılmasına neden olmuştur. Modernite ile tanışmanın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Zamansal olarak moderniteyle tanışılan ilk dönemin geride kaldığı günümüz dünyasında; geçmişin katı enstrümanlarının eridiği, geçerliliğini yitirip yok olduğu ya da eskiye nazaran ağırlığını kaybettiği görülmektedir. Modernlik fikri değerlendirilirken zaman ve kültür süzgecinden geçilerek ele alınmalıdır. Bir hâl değişimine uğrayan modernitenin günümüzdeki durumunun anlaşılması için zamanın gerilerine gidilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla çalışmada akışkan modern dünyadan önceki ilk uğrak yerimiz Orta Çağ dünyası ve onu takip eden katı modern dünya olmuştur.
Özet (Çeviri)
Time is a concept that is constantly consumed, and it will be a source of consumption as long as human beings survive. Every time experienced varies from past and future. Hence Every child to be born will open their eyes to a different world than the world where their parents live. In this study, by constantly tracing the flowing time, the modern world, which is the stomping ground of the time, is tried to be made sense in the context of the 'liquid' metaphor used by the social scientist Zygmunt Bauman. Solid and fluidity, two metaphors that will accompany us throughout the study, have been used to analyze certain periods historically. While the element that feeds the values of the society in the pre-modern world and the modern world that follows it is solidity, the element that feeds modernity in today's world is fluidity. The reason for the speed of change and its everyplace in the Liquid Modern World caused the solids that had dominated in the past to flow. The history of meeting modernity dates back to very old times. In today's world, where the first period that met temporally with modernity was left behind; it is seen that the solid instruments of the past have melted, lost their validity and lost their weight compared to the past. While evaluating the idea of modernity, it should be handled through a time and culture filter. To understand the current situation of modernity that has exposed a state change, it is essential to go back in time. Therefore, the first place we visited in the study before the liquid modern world was the middle age world and the modern modern world that followed it.