Hemşirelerde başkalarının duygularını yönetme becerisi: Ölçek uyarlama çalışması
Emotions management skills of others in nurses: A scale adaptation study
  1. Tez No: 651584
  2. Yazar: GÖZDE UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Duygu Yönetimi, Başkalarının Duygularını Yönetme, Hemşirelik, Hemşirelikte Yönetim, Emotion, Emotion Management, Emotion Management of Others, Nursing, Management in Nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bireylerin kendi duygularıyla başa çıkmalarını sağlamada onlara yardımcı olabilmek ve yol gösterebilmek günümüzde özellikle sağlık kurumlarında önemli bir yaklaşım olarak görülmektedir. Duyguların yoğun olarak yaşandığı sağlık kurumlarında hastalarla daha fazla vakit geçiren hemşirelerin, başkalarının duygularını anlamaları ve sosyal destekte bulunarak yardımcı olmaları beklenmektedir. Bu çalışmada, hemşirelerin başkalarının duygularını yönetme becerilerini belirlemek amacıyla Skills of Managing Others Emotion Scale'nin Türkçe'ye geçerlik ve güvenirliğinin sağlanması amaçlandı. Metadolojik ve tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın verileri Kasım 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında Tekirdağ ilindeki Sağlık Bakanlığı, üniversite ve özel hastane olmak üzere toplam üç hastanede çalışan toplam 406 hemşireden toplandı. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı, kurum izinleri ve bilgilendirilmiş gönüllü onam formu alındı. Ölçek dil ve kapsam geçerliği için KGİ skorları 0,75 ve üzerindedir. Ölçek faktör analizi sonucunda altı boyutludur ve toplam varyansın %57,473'sini açıklamaktadır. DFA uyum indeksleri istenilen düzeydedir. Ölçeğin alt boyutlarının iç tutarlılığı için Cronbach Alfa değerleri 0,806-0,926 arasındadır. Test tekrar test korelasyon kat sayı değerleri alt boyutlarda 0,858-0,905 arasında hesaplandı. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğu kadın (84,5), evli (52,7) ve lisans mezunuydu (64,0). Ölçek alt boyutlarından duygu durumu iyileştirme boyutu ile medeni durum, çalışılan kurum, mesleki ve kurumsal deneyim; duygu durumu kötüleştirme boyutu ile cinsiyet, medeni durum, çalışılan kurum, mesleki ve kurumsal deneyim; gerçeği yansıtmamak/rol yapmak boyutu ile yaş, kurum, mesleki ve kurumsal deneyim; duygusal becerilerde yetersizlik boyutu ile yaş, medeni durum, mesleki deneyim ve çalışılan birim; yönlendirme boyutu ile yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki ve kurumsal deneyim değişkenleri arasında anlamlı fark bulundu (p0,05).
Özet (Çeviri)
Being able to help individuals to cope with their own emotions and to guide them is seen as an important approach, especially in health institutions. Nurses, who spend more time with patients in the health institutions where emotions are felt deeply, are expected to understand others' feelings and help them by providing social support. In this study, it has been aimed to ensure the validity and reliability of Skills of Managing Others Emotion Scale in Turkish in order to define the nurses' ability to guide the feelings of others. The data of the research, which is metadological and descriptive, has been collected from a total of 406 nurses working at three hospitals in Tekirdağ between November 2019 and January 2020. Ethics committe approval, institution permissons and informed volunteer concent forms have been obtained for the study. KGI scores are 0.75 and above for the scale language. Th scale is six dimensional as a result of factor analysis and it explains 57.447% of the total variance. DFA fit indices are at the desired level. Cronbach Alpha values fort he internal consistency of the subdimentions of the scale are between 0.806 and 0.926. Test-retest correlation coefficent values have been calculated between 0.885 – 0.905 in sub-dimensions. Most of the nurses participating in the study are women (84.5), married (52.7) and undergraduate (64.0). There has been a significent difference between the mood of improvement dimension and marital status, working place and institutional experience; the mood of aggravation dimension and gender, marital status, working place,Professional and instituonal experience; the dimension of not reflecting/acting and the age,instituton, prefessional and institutional experience; the demension of inadequacy in emotional skills and the age,marital status, Professional experience and working place; the dimension of guidance and age, marital status,educational level, the variables of the Professional and institutional experiences (p0.05).