Kronik hastalarda aşılama durumunun araştırılması
Investigation of vaccination status in chronic patients
  1. Tez No: 651610
  2. Yazar: KÜBRA YIRGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, rutin aşılama, risk grubu aşılaması, Chronic disease, routine vaccination, risk group vaccination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada kliniğimizden kronik hastalıkları nedeniyle takip edilmekte olan çocukların; ulusal aşı takvimine ve risk grubu aşılaması önerilene göre aşılanma durumunun incelenmesi ve etkileyen faktörlerin gösterilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerinde tanı konulmuş ve kronik hastalığı nedeniyle takibine devam edilen, 6 ay-18 yaş arasında, 366 çocuğun aşı kayıtları incelendi. Ebeveynlerle yapılan yüz yüze anket görümesi yapıldı. Aşılanma oranları ile elde edilen bilgiler arasındaki ilişki istatistiki açıdan karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda dahil edilen hastaların % 84,7'si ulusal çocukluk dönemi aşı takvime göre tam aşılanmıştı. Risk grubu aşılara göre tam aşılı olma oranı düşüktü (%4,64). Ulusal aşı takvimindeki aşılara göre tam aşılı olma oranını anne yaşı, hasta yaşı ve tanı yaşı pozitif yönde etkilerken, evde yaşayan kişi sayısı negatif yönde etkilemekteydi. Risk grubu aşılara göre aşılanmaya anne yaşındaki artış, birden fazla bölümden takip edilme ve aşıların muayenehanede takip edilme durumunun pozitif yönde etki ettiği görülmüştü. Sağlık çalışanlarının aşı uygulaması esnasındaki tutumu ile rutin aşılar için tam aşılı olma arasında bir ilişki saptanmazken, risk grubu aşılar için tam aşılı olma oranı üzerine pozitif yönde etki ettiği saptandı. Sonuç: Ülkemizde pediatrik popülasyonda birden fazla kronik hastalık grubunda aşılanma oranlarıyla ilgili çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda kronik hastalarda rutin aşılarla ilgili oranlar yüksek düzeyde saptanırken, risk grubu aşılarıyla ilgili oranların düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Ülkemizde kronik hastalarda rutin ve risk grubu aşılama oranları ve buna etki eden faktörlerle ilgili çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It is aimed to show the vaccination status of children who are followed up for chronic diseases according to the national vaccination calendar, to calculate their vaccination rates with vaccines that are in the risk group in terms of specific diseases that can be prevented by vaccination, and to investigate the factors that cause incomplete vaccination. Materials and Methods: The vaccination records of 366 children between the ages of 6 months-18 years, who were diagnosed at the Cerrahpaşa Medical Faculty Pediatrics outpatient clinics and were followed up due to a chronic disease were examined. A face-to-face questionnaire with parents was interviewed. Relation between vaccination rates and information obtained compared statistically. Results: In our study included 84.7% of the 366 patients were fully vaccinated according to the national childhood vaccination schedule. For risk group vaccines, the rate of complete vaccination was low (4.64%). According to the vaccines in the national vaccination calendar, maternal age, patient age and age at diagnosis positively affected the rate of complete vaccination in terms of sociodemographic characteristics, wheres the number of people living at home negatively affected. Increase in maternal age, being followed in more than one department and being followed for vaccination in the office positively affected full vaccination according risk group vaccination. While the attitude of healthcare workers positively affected the rates of the recommended vaccinations for risk groups, such a relationship was not observed for routine vaccines. Conclusion: To our knowlegde, there is no study on vaccination rates in more than one chronic disease group in the pediatric population in our country. In our study, the rates of routine vaccines in chronic patients were found to be high, while the rates for risk group vaccines were found to be low. In our country, there is a need for multi-center studies on routine and risk group vaccination rates in chronic patients and the factors affecting this.