Plevral efüzyonlu 153 hastanın incelenmesi
- Tez No: 157820
- Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Plevral efüzyon, eksüda, transüda, etiyoloji, Light kriterleri VI, Pleural effusion, exudate, transudate, etiology, Light criteria VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Plevral efiizyonların etiyolojik nedenleri çok çeşitlidir. Çalışmamızın amacı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı' nda plevral efuzyon nedeniyle değerlendirilen hastaların etiyolojilerini, ilgili özelliklerini ve transüda ve eksüda ayırımında Light kriterlerinin geçerliliğini araştırmaktı. Ocak 2001 ve Aralık 2003 yılları arasında bölümümüzde değerlendirilen plevral efuzyonlu hastaları prospektif olarak inceledik. Plevral efuzyon; hücre sayımı, beyaz küre diferansiasyonu, biyokimyasal testler, tüberküloz ve aerobik kültür, sitoloji açısından değerlendirildi. Plevral sıvı eksüda ve transüda ayırımında Light kriterleri kullanıldı ve Light kriterleri ile bu parametrelere alternatif olabileceği düşünülen plevral sıvı kolesterol, plevral sıvı kolesterol/serum kolesterol, plevral sıvı bilirubin/serum bilirubin ve albumin gradientinin sensitivite, spesifite ve doğruluğu hesaplandı. Gereken vakalara plevra biopsisi, torakotomi, VATS (“Video Assisted Thoracoscopy”), transtorakal biopsi ve bronkoskopi yapıldı. Toplam 153 plevral efuzyonlu hasta çalışmaya alındı. Hastaların ortalama yaşı, 55.2 (16- 82) idi. Vakaların 90'ı (%59) erkek, 63'ü (%41) ise kadındı. En sık görülen başvuru şikayetini %45 oranında dispne oluşturuyordu Bunu öksürük, ateş, kilo kaybı, halsizlik gibi diğer belirtiler, göğüs ağrısı, hemoptizi ve balgam izliyordu Vakaların %45' i hiç sigara içmemişti. Plevral efiizyonların 85'i sağ, 58'i sol ve 10'u da bilateral yerleşimliydi. Efiizyonların 146'sı (%95.4) eksüda karakterindeyken, transüda özelliğindeki efiizyonların sayısı 7 (%4.6) idi. Eksüda ve transüda ayırımında Light kriterlerinin spesifıtesi, sensitivitesi ve doğruluğu, diğer parametrelerden daha yüksek bulundu. Hastalarımızın 141' nde (%92) spesifik etiyolojik neden saptandı. Geriye kalan 12 (%8) hasta takipten çıktı. En sık bulunan neden malign hastalıklardı (%37). Malign nedenlerin %53.6' sim akciğer kanseri oluşturmaktaydı. Bunu tüberküloz plörezi (%21), parapnömonik efuzyon (%8) ve ampiyem (%8) izlemekteydi. Sonuç olarak, çalışma grubumuzda plevral efiizyonların yansından fazlasını (%58) malign ve tüberküloz plevral efiizyonlar, geri kalan yaklaşık yarısını da parapnömonik efuzyon, ampiyem, cerrahiye sekonder gelişen efuzyon, pulmoner emboli ve konjestif kalp yetmezliğinin oluşturduğu saptanmış; eksüda ve transüda ayırımında da Light kriterlerinin halen en geçerli parametreler olduğu görülmüştür. V
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Etiology of pleural effusions consists of a wide variety of diseases. We aimed to evaluate the clinical features and etiologic factors of pleural effusions and examine the validity of Light criteria for distinguishing pleural effusions as exudate or transudate in Chest Disease Department of Ondokuz Mayis University Hospital. We prospectively evaluated patients who presented with pleural effusion to our department between January 2 001-December 2003. For evaluation of the patients; we used pleural fluid aspiration for cell counts, white cell count differentiation, biochemical tests, culture of effusion for tuberculosis and nonspecific bacteria; and cytology. We used Light criteria to distinguish pleural effusion as exudate or transudate and we calculated sensitivity, spesifity and accuracy of Light criteria, pleural fluid cholesterole, pleural fluid cholesterole/serum cholesterole ratio, pleural fluid billirubine/serum billirubine ratio and albumine gradient. We made pleural biopsy; toracotomy; video assisted thoracoscopy (VATS); transthorocal biopsy and bronchoscopy for evaluation in required cases. One hundred fifty three patients were included to the study. The mean age of the patients were 55.2 (16-82) and 59% of the cases were male and 41% of them were female. The most frequent presenting symptom of the patients was dyspnea. The other symptoms according to their frequency were cough, fever, weight loss, weakness; chest pain, hemoptysis and sputum. Fourty five percent of the patients were non-smokers. Pleural effusion was on the right side in 75 patients, on the left side in 58 patients and bilaterally in 10 patients. We reached diagnosis of pleural effusion in 141 of 153 patients (92%). Twelve percent (8%) patients were lost to follow up. The effusion was exudative in type 95.5% of the patients and transudative in type 4.6% of the patients. The sensitivity, specifity and accuracy of Light criteria in order to distinguish pleural effusions as exudate or transudate were higher than other parameters. The most prevalant etiologic factor that we determined was malignency (37%). The other etiologies according to their frequency were tuberculous pleural effusion (21%), parapneumonic effusion (8%) and empyema (8%). Lung cancer consisted of 53.6% of all malign effusions. In conclusion; malign pleural effusions and tuberculous pleural effusions consisted of more than half of all pleural effusion etiologies. The other etiologies were parapneumonic VIIeffusion, empyema, effusion secondary to surgery and congestive heart failure, respectively. The Light criteria was the most valid criteria in distinguishing pleural effusion as exudate or transudate.