Hemşirelik öğrencilerinde uyku düzeni, sosyal jetlag ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep patterns, social jetlag and quality of life in nursing students
- Tez No: 651687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ÖZAKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Uyku Düzeni, Kronotip, Sosyal Jetlag, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik Öğrencileri, Sleeping Pattern, Chronotype, Social Jetlag, Quality of Life, Nursing Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin uyku düzeni tipi (kronotip), sosyal jetlag ve yaşam kalitesini değerlendirerek, aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve karşılaştırmalı türde planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini; İstanbul'da bir devlet üniversitesi ve bir vakıf üniversitesine bağlı hemşirelik bölümünde, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının güz döneminde olan tüm öğrenciler (N=1608), örneklemini ise; bilgilendirme sonrasında araştırmaya katılmayı kabul eden 1152 hemşirelik öğrencisi oluşturdu. Verilerin toplanmasında;“Öğrenci Bilgi Formu”,“Sabahçıl-Akşamcıl Ölçeği”ve“Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu Türkçe”kullanıldı. Verilerin analizinde, SPSS 22.0 programı ile tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve karşılaştırmalı istatistikler uygulandı. Bu sonuçlar doğrultusunda; kronotipe göre öğrencilerin %80,2'sinin (n=924) ara tipte, %11,1'inin (n=128) sabahçıl tipte ve %8,7'sinin (n=100) akşamcıl tipte olduğu görüldü. Öğrencilerin sosyal jetlag değerinin, 1,36±0,73 saat (min:0-maks:4,8) olduğu saptandı. Öğrencilerin bedensel alan puan ortalamasının 14,12±2,21 (min:6.86-maks:20), ruhsal alan puan ortalamasının 13,46±2,34 (min:4- maks:20), sosyal alan puan ortalamasının 13,82±2,64 (min:4-maks:20) ve çevresel alan puan ortalamasının 13,22±2,07 (min:6.22- maks:20) olduğu belirlendi. Çoklu regresyon analizinde; sosyal jetlag değerinin artmasının bedensel alan (ß=-0,349) ve çevresel alan (ß=-0,205) puan ortalamasını azalttığı ve sabahçıl tipte olma eğiliminin artmasının bedensel alan (ß=0,027), ruhsal alan (ß=0,043) ve sosyal alan (ß=0,029) puan ortalamasını arttırdığı saptandı. Sonuç olarak; sosyal jetlag değerinin artmasının yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi ve sabahçıl tipte olma eğiliminin yaşam kalitesini olumlu etkilemesi dikkate alınarak hemşirelik öğrencilerine danışmanlık verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Research was planned and conducted in descriptive, regressive and comparative way for evaluating the sleep pattern type (chronotype), social-jetlag and quality of life of nursing students, and identifying their relations. Research population consisted of all students (N=1608) in 2019-2020 fall semester of nursing department of state university, private university in Istanbul. Research sample consisted of 1152 nursing students who accepted participating research after informing. In data collection,“Student-Information-Form”,“Morningness-Eveningness-Scale”,“W.H.O.-Quality-of-Life-Short-Form-Turkish”were used. In data analysis descriptive, regressive and comparative statistics were applied SPSS-22.0 program. With these results, we identified according to chronotype that 80.2% (n=924) students are medium type, 11.1% (n=128) are morning type, and 8.7% (n=100) are evening type. Students' social-jetlag value was identified as 1,36±0,73 hours (min:0- max:4.8). We identified that students' average score of physical-domain is 14,12±2,21(min:6.86-max:20), mental-domain is 3,46±2,34(min:4-max:20), socialdomain is 13,82±2,64 (min:4-max:20), and environmental-domain is 13,22±2,07 (min:6.22-max:20). In multiple regression analysis, we identified that social-jetlag value's increase decreases average scores of physical-domain (ß=-0,349) and environmental-domain (ß=-0,205), and increase morning type tendency increases average scores of physical-domain (ß=0,027), mental-domain (ß=0,043) and socialdomain(ß=0,029). Consequently, giving counseling is suggested for nursing students by considering that an increase social jetlag value has negative impact on quality of life, that tendency of being morning type has positive impact on quality of life.