Kronik hepatit B tanılı hastalarda sağlık okuryazarlığının hastalığın seyri üzerine etkisi
The effect of health literacy on the diagnosis of the disease in patients with chronic hepatitis B
  1. Tez No: 651686
  2. Yazar: CEREN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acil başvurusu, hastane yatışı, kronik hepatit B, parasentez, prognoz, sağlık okuryazarlığı, Emergency application, hospitalization, chronic hepatitis B, paracentesis, prognosis, health literacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda, hastanemizde takip edilen kronik hepatit B hastalarında sağlıkta okuryazarlığın, hastalığın seyri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmanın evrenini, Şubat 2019-Ekim 2019 döneminde Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama Ve Araştırma Merkezi Gastroenteroloji polikliniğine gelen 18-80 yaş arası kronik hepatit B tanılı hastalar oluşturdu. Araştırmada hastaların sosyodemografik özelliklerini sorgulayan bir anket formu ve sağlık okuryazarlık düzeyini ölçmek için Sağlık Okur Yazarlığı-EU-Q47 (HLS-EU) anketi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılmak için toplam 162 hasta gönüllü oldu. Bu hastaların 73'ü kadın, 89'u erkek olup yaş ortalamaları 53,40±10,85 olarak hesaplandı. Kötü prognoz belirtilerinden sık hastane yatışı, acil servise sık başvuru ve sık parasentez ihtiyacı sağlık okuryazarlığı düşük olan grupta daha fazla gözlenmekteydi. Hastaların hastalıkları ile ilgili bilgileri ağırlıklı olarak sağlık personelinden ve internetten edindiklerini tespit ettik. Sonuç: Sağlık okuryazarlığı daha iyi olan hastalarda kronik hepatit B'nin prognozunun daha iyi seyirli olduğu gözlemledik. Sağlık okuryazarlığını geliştirmek bu hastaların prognozlarını olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca hastaların internet kullanımları göz önüne alındığında, hastalıkla ile ilgili internet yayınlarının ilgili birimlerce denetlenmesi ve bu yayınların konunun uzmanı kişiler tarafından halk ile paylaşımının sağlanması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the effect of health literacy on the course of the disease in chronic hepatitis B patients who were followed in our hospital. Methods: In February October 2019-October 2019, patients with chronic hepatitis B diagnosis aged 18-80 were admitted to the Gastroenterology outpatient clinic of Mersin University School of Medicine Practice and Research. A questionnaire questioning the sociodemographic characteristics of patients and a health literacy-EU-Q47 (HLS-EU) questionnaire were used in the study to measure the level of health literacy. Findings: A total of 162 patients volunteered to participate in our study. 73 of these patients were female and 89 were male and the mean age was 53.40±10.85. Symptoms of poor prognosis were more frequent hospitalizations, frequent admission to emergency rooms and frequent paracentesis in the group with low health literacy. We found that patients obtained information about their illnesses mainly from medical personnel and from the internet. Results: We observed that the prognosis of chronic hepatitis B is better in patients with better health literacy. Improving health literacy will positively impact the prognoses of these patients. In addition, considering the use of the internet by the patients, it would be appropriate to supervise the internet publications related to the disease by the relevant units and to ensure that these publications are shared with the public by the experts of the subject.