Kronik obstruktif akciğer hastalığı tanısında FEF 25-75 / FVC oranının yeri
Role of FEF 25-75 / FVC ratio in the diagnosis of chroni̇c obstructi̇ve pulmonary disease
  1. Tez No: 651696
  2. Yazar: SEMAHATTİN SERKAN SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSEL DİKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Spirometri, FEV1, FVC, FEF 25 – 75, COPD, Spirometry, FEV 1, FVC, FEF 25 – 75
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı solunum yollarında enfeksiyöz olmayan iltihabi, ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının tanısında FEV1/FVC oranının % 70'in altında bulunması hastalık için tanı koydurucudur. FEV1/FVC oranının hastalığın erken dönemlerinde ve yaşlı hastalarda yanlış pozitif sonuç verdiği için yeni tanı yöntemlerine ihtiyaç vardır. Çalışmamızda FEF25 – 75/FVC oranının KOAH tanısında yeni bir yöntem olarak kullanılabilirlik değeri ve FEV1/FVC oranına üstünlüğü olup olmadığı incelenmiştir. Materyal Yöntem: HMKÜ Göğüs Hastalıkları polikliniğine başvurmuş ve KOAH tanısı almış olan 30 – 80 yaş arası 100 hasta ve daha önceden KOAH tanısı almamış 100 gönüllü alınmış, spirometrik incelemeler ile FEV1, FVC, FEF25-75, FEV1/FVC, FEF25-75/FVC değerleri ve sosyodemografik verileri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 100 kontrol, 100 vaka toplam 200 kişi alındı. FEV1 ile FVC ve FEF25-75 arasında çok güçlü (r 0.878, p < 0.001), FEV1/FVC arasında güçlü (r 0.561, p < 0.001) ve FEF25-75/FVC arasında orta düzeyde (r 0.458, p < 0.001) pozitif korelasyon; FVC ile FEF25-75 arasında orta düzeyde (r 0.458, p < 0.001) pozitif korelasyon; FEV1/FVC ile FEF25-75 (r 0.820) ve FEF25-75/FVC (r 0.896 p < 0.001) arasında çok güçlü pozitif korelasyon; FEF25-75 ile FEF25-75/FVC arasında çok güçlü (r 0.840 p < 0.001) pozitif korelasyon tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda FEF25–75/FVC oranı FEV1/FVC oranına hastalığın tanısında üstünlük sağlayamamıştır. FEF25–75/FVC oranı hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük çıkmış olup KOAH tanısında kullanılabilir gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic obstructive pulmonary disease is a non-infectious, inflammatory, progressive lung disease of the airways. Below the FEV1 / FVC under 70% is diagnostic for the disase. The FEV1 / FVC ratio may give false positive results in the early stages of the disease and elderly patients, so new diagnostic methods are needed. In our study, whether the FEF25 - 75 / FVC ratio is superior to the utility value and FEV1 / FVC ratio as a new method in the diagnosis of COPD was investigated. Materials and Methods: In our study, 100 COPD patients and 30 volunteers between 30 and 80 years old who applied to HMKU Chest Diseases outpatient clinic were included. FEV1, FVC, FEF25-75, FEV1 / FVC, FEF25-75 / FVC values examinated with spirometry and sociodemographic datas investigated. Results: We find moderatelly positive correlation between FVC and FEF25-75 (r 0.878, p < 0.001) and very strong positive correlation between FEV1 / FVC and FEF 25-75 (r 0.820) and FEF 25-75/FVC (r 0.896 p < 0.001). Conclusion: In our study, the FEF25–75 / FVC ratio did not provide a superiority over the FEV1 / FVC ratio in the diagnosis of the disease. The FEF25–75 / FVC ratio was statistically significantly lower in the patient group and seems to be useful in the diagnosis of COPD.