Kazandere Köyü'nün (Tortum) coğrafi etüdü
Geographical survey of Kazandere Village (Tortum)
  1. Tez No: 651720
  2. Yazar: GARİP BERAT HOPİKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SEVİNDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Tortum, Tortum Çayı Havzası, coğrafi etüd, Kazandere, kırsal yerleşmeler, Tortum, Tortum Stream Basin, Geographical Survey, Kazandere, Rural Settlements
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırma sahasını oluşturan Kazandere Köyü, Dumlu Dağı'nın kuzeydoğu eteklerinde 40o15'18''N-41o21'53''E koordinatları üzerinde konumlanır. Yerleşmenin bulunduğu alan, Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümü ile Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum-Kars Bölümü arasındaki geçiş sahasına karşılık gelmektedir. Deniz seviyesinden 1950 metre yükseltide yer alan yerleşmeyi batıda Eğerli Dağı (3087 m), güneybatıda Dumlu Dağı (3169 m), güneydoğuda Büyükgüney Tepe (2974 m), doğuda Çekücükyatağı Tepe (2615 m) çevreler. Üç taraftan yüksek dağlık ve tepelik alanlarla çevrili Kazandere Köyü, Tortum Çayı'nın kollarından Huşkil Dere vadisinde kurulmuştur. Araştırma sahasının yüksek bir konumda, dar bir vadi içerisinde bulunması ve çevresinde eğimli arazilerin geniş yer kaplaması nedeniyle; beşeri ve ekonomik faaliyet bu durumdan önemli ölçüde etkilenmiştir. Sahanın 2000 metreye ulaşan yükseltisi, başta sıcaklık ve yağış koşullarının etkiyerek iklimin karasallaşmasına yol açmıştır. Bu durum tarımsal faaliyetlerde çeşitliliğin ve birim alana verimin azalmasının temel nedenidir. Sahada düşük eğimli yüzeylerin sınırlı olması, tarımsal faaliyetlerde mekanizasyonu engellerken, işgücü ihtiyacını artırmakta, üretim maliyetini yükseltmektedir. Yerleşmenin ekonomik kaynakları ile nüfusu arasındaki ilişki geçmişte dengeli olsa da 1970'li yıllardan itibaren bu denge bozulmuş nüfus her geçen yıl biraz daha azalmıştır. Nitekim 2017 yılı itibarıyla 304 kişiden oluşan Kazandere nüfusu, 318 kişilik 1960 yılı nüfusunun altındadır. Doğal çevre koşullarını değiştirmek mümkün olmasa da mevcut ekonomik faaliyetlerde geliri artırmaya yönelik bazı iyileştirmelerin yapılması mümkündür. Örneğin verimi önemli ölçüde azalmış durumdaki tarla tarım arazileri ve yayla arazilerinin ıslahı edilmesine öncelik verilmelidir. Uzun yıllardır miras yoluyla bölünerek küçülen/dağılan tarım işletmelerinin önemli bir bölümü ekonomik olmakta çıkmıştır. Bir kısım tarım arazisi ise artık işlenmemektedir. Arazi toplulaştırması yoluyla bu işletmeler konsolide edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Kazandere village, which forms the research area, is placed on (40. . 15) coordinates the foothills of northeast of Dumlu Mountain. The area where the settlement is located coincides with the transition area between the eastern Black Sea section of the Black Sea Region and the Erzurum-Kars section of the eastern Anatolia Region. Situated at an altitude of 1950 meters above sea level, the settlement surrounds the Ereğli Mountain (3087 m) in the west, Dumlu Mountain(3169m ) in the southwest, Büyükgüney Hill(2974 m) in the southeast, and Çekücükyatağı Hill(2615 m) in the east. Kazandere village, surrounded by high mountainous and hilly areas on three sides, was established in the Huşkil Stream valley of the from the tributaries of Tortum Rill. Human activity and economic situation significantly affected by the reason of in a high location of a research area, covering a large area and be located in a narrow valley around the steep terrain. Elevation of area that reaches 2000 meters, has led to be terrain by affecting notably temperature and preciptation conditions. This situation is the root cause of the decrease of the yield per unit area in diversity agricultural activities. Being limited low-sloped surfaces in the area prevents mechanization of agricultural activities while increasing labor requirement and, the cost of production . Even if the relationship between economic resources and settlement has been balanced in the past this balance has broken and the population has decreased with every year since 1970's. Indeed, population of Kazandere, consists 304 people, is under the 1960's population that consists 318 people. Although it is impossible to change the conditions of the natural environment but it is possible make some improvements for increasing revenue in available economic activities. For instance, For example, priority should be given to the improvement of agricultural lands and highland lands, whose productivity has decreased significantly. An important part of the agricultural enterprises that have been divided and shrunk through inheritance for many years has ceased to be economic. Certain parts of agricultural land are not being processed. These businesses should be consolidated through the land consolidation.