J. J. Rousseau'nun devlet felsefesi
Rousseau's philosophy of state
  1. Tez No: 651735
  2. Yazar: ŞEBNEM KONUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, genel irade, özgürlük, eşitlik, yasalar, yurttaşlık, State, general willpower, freedom, equality, sovereignty, law, citizen
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Rousseau'nun eserlerinden de anlaşılabileceği üzere mücadele ettiği temel konu bireysel özerklik ile sosyal bağımlılık arasındaki çatışmadır. Amacı ise bireysel haklar ile toplumsal ödevleri uzlaştırarak barışın, düzenin ve devamının sağlanabileceği bir toplum sözleşmesi modeli tasarlamaktır. Bir taraftan özgür doğan insanın toplumsallaşma aşamalarında ilerlerken nasıl adım adım köleleştiği gerçeğini temellendirirken, bir taraftan da tüm insanların eşit olduğu, toplumun bireyin hak ve özgürlüklerini baskılamadığı bir toplumsallaşma modelinin reçetesini verir. Rousseau, bu konuda siyasal faktörden daha önce ve ağırlıklı olarak toplumu oluşturan bireylerin davranışlarına, eğitimine ve ahlaki durumlarına kafa yorar. Rousseau'da toplumda herkesin herkesle birleşerek oluşturduğu birlik, devleti oluşturur. Doğa durumunda sahip olduğu özgürlük ve eşitliği toplumsallaşma süreci sonunda modernitenin de etkisiyle toplum döneminde kendi kendisine yabancılaşarak kaybeden, insan toplum durumunda kaybettiği özgürlük ve eşitliği tekrar kazanmak üzere politik bir birliği yani sözleşmeyi oluşturur. Devlet, yapay bir kurumdur ve insanın toplumda özgürlük ve eşitliği tesis edebilmesini sağlayan unsurdur. Siyasal toplumda oluşturulan siyasal bütünün amacı ortak iyiyi gerçekleştirmektir. Rousseau'da ortak benlik“Genel İrade”olarak ifade edilir. Devleti ortak iyiliğe yönlendirmek genel iradenin fonksiyonudur. Genel iradenin uygulaması“ egemenlik ”olarak ifade edilir. Egemenin tüm işlemleri insanları özgür ve eşit kılmanın yanı sıra bütün yurttaşların iyiliğini sağlamaya yöneliktir. Egemen bunu yasalar aracılığıyla gerçekleştirir. Yasalara itaat eden yurttaş hem itaat edip hem de nasıl özgür olabilir? Halkın dışında yasalara hem uyan hem de uygulayan yönetim, halk adına egemenlik gücünü kullanan görevliler topluluğu olup, egemenliğin asıl sahibi halktır.
Özet (Çeviri)
As can be seen from the works of Rousseau, the main subject of his struggle is th conflict between individual autonomy and social dependency. The aim is to reconcile individual rights and social duties and to desing the model of the community agreement with peace, order and continuity. He describes a model of socialization in which individual rights and freedoms are not suppressed, while emphasizing how the free humankind enslaves in the stages of socialization. He focuses on the behavior, education and morals of individuals rather than political factors. Rousseau describes a union state that everyone participates in. The person who is alienated to himself in the process of socialization with his influence in his modernity forms the social agreement in order to gain the freedom and equality he has lost. The state is an artificial institution and is the element that enables man to establish freedom and equality in society The aim of the policies created in society is to achieve the common good. He refers to the common self as“general willpower”. Directing the state to common good is the function of general willpower. The application of the general will is expressed as“sovereignty”. The task of the sovereign is to make people free and equal, and to do good for all citizens. The sovereign does this through law. How can a citizen who obeys the law be free and obedient simultaneously? The goverment which obeys and enforces the laws outside the public is a community of officials who exercise the power of sover ignty on behalf of the population and the public who are the real owners of the sovereignty.