17. ve 18. yüzyıl sözleşme kuramlarında kadın meselsi
The issue women in 17th and 18th century social contrackt theories
- Tez No: 946166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR TÜRKMEN BİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Philosophy, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: 17. ve 18. yy. Sözleşme Kuramları, Kadın Meselesi, Thomas Hobbes, John Locke, J.J. Rousseau, 17th and 18th Century Contract Theories, Women's Issue, Thomas Hobbes, John Locke, J.J. Rousseau
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın konusu kadının toplumsal konumunu etkilemesi bakımından Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau'dur. Bu çalışmamda Hobbes, Locke ve Rousseau'nun felsefe anlayışı ve toplumsal dönüşümde kadının konumunun değişmesine katkıları değerlendirilmiştir. Hobbes, Locke ve Rousseau kadının toplumsal konumuna, felsefelerini ortaya koyarken sergiledikleri tavır, toplumsal dönüşüm ve kadın erkek eşitliği bakımından dönüm noktası niteliğindedir. Bu tezde 17. ve 18. yüzyılın genel karakteristiği ve bu yıllar içerisinde yaşamış olan üç önemli düşünür olan Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau'nun felsefesi doğrultusunda oluşan yeni toplumsal yapı içerisinde kadının konumuna değinilmiştir. Erkeğe toplumsal hayatı, kadına ise ev içi yaşamı uygun görmeleri sonucu yaşanan çelişkiler sorunlaştırılmıştır. Hobbes, Locke ve Rousseau'nun felsefeleri ve toplum sözleşmelerinde önem verdikleri doğa, birey, mülkiyet ve özgürlük gibi konuları işlerken kadının erkek karşısında ikincil konumda yer vermeleri ele alınmaktadır. Devlet kuramları birçok düşünür tarafından ele alınmış, doğru yönetimin ne olması gerektiği üzerine çalışmalar yapılmıştır. Günümüz modern devletlerinin doğmasında önemli ölçüde katkıları olan Hobbes, Locke ve Rousseau'nun modern öncesi doğa durumundan başlayarak toplum sözleşmeleriyle kurdukları modern devlet modelleri ve sonrasında modern toplumsal yaşam tasarımı içerisinde kadına biçtikleri roller değerlendirilmiştir. Toplum sözleşmelerinin şekillendirmeyi amaçladığı toplumsal hayat kapsamında kadın, ataerkil bakış açısının dayattığı sınırlar içerisinde kalmış görünmektedir. Bu anlayışın en önemli nedenlerinden biri kadın bedeninin ön plana çıkarılarak ataerkil bakış açısı ile tahakküm altına alınmak istemesidir. Hobbes, Locke ve Rousseau gibi topluma yön veren düşünürler de kadını, ev yaşamı içerisine hapsederek erkeğin gereksinimleri doğrultusunda değerlendirmişlerdir. Kadın, fiziksel yapısı bakımından zayıf, erkek güçlü konumda görülmüştür. Bu çalışmada kadının yüzyıllar boyunca erkeğin ve devlet erkinin mülkü haline getirilerek toplumsal hayattan dışlanması, erkeklerle eşit haklar, eğitim hakkı ve sosyal hayat içerisinde yer alma çabaları Hobbes, Locke ve Rousseau üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is Thomas Hobbes, John Locke, and Jean-Jacques Rousseau in terms of their influence on the social position of women. This study evaluates the philosophical perspectives of Hobbes, Locke, and Rousseau and their contributions to the transformation of women's status in society. The attitudes of Hobbes, Locke, and Rousseau toward the social position of women, as reflected in their philosophical perspectives, have been pivotal in terms of social transformation and gender equality. This thesis examines the general characteristics of the 17th and 18th centuries and, within this historical context, the position of women in the newly emerging social structures shaped by the philosophies of these three prominent thinkers—Thomas Hobbes, John Locke, and Jean-Jacques Rousseau. The contradictions arising from their tendency to assign public life to men and domestic life to women are problematized. Their philosophical views and their discussions on nature, the individual, property, and freedom within their social contract theories are examined in relation to their secondary positioning of women in comparison to men. Theories of the state have been discussed by many philosophers, and numerous studies have been conducted on what constitutes proper governance. Hobbes, Locke, and Rousseau, who made significant contributions to the emergence of modern states, are evaluated in terms of the roles they assigned to women within their models of modern states, starting from the pre-modern state of nature and transitioning through social contracts to modern societal structures. Within the social life that social contracts aim to shape, women appear to have remained confined within the boundaries imposed by a patriarchal perspective. One of the primary reasons for this is the emphasis placed on the female body, which has been subjected to patriarchal domination. Influential thinkers such as Hobbes, Locke, and Rousseau also confined women to domestic life, considering them primarily in relation to the needs of men. Women were perceived as physically weak, while men were seen as strong. This study evaluates the historical exclusion of women from social life through their reduction to the property of men and state authority, as well as their struggles for equal rights, access to education, and participation in social life, all examined through the perspectives of Hobbes, Locke, and Rousseau. The