Hegel'de sivil toplum kuramı
The theory of civil society of Hegel
  1. Tez No: 410294
  2. Yazar: AÇELYA KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hegel, Sittlichkeit, Sivil Toplum, Devlet, Dünya Tarihi, Hegel, Sittlichkeit, Civil Society, State, History of World
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Hegel'in hukuk felsefesi sözleşmesi gelenek ve Alman Tarihsel Hukuk Okulu'nun bir sentezini içerir. Bu tez çalışmasında yapılmak istenen, Hegel'in sivil toplum kuramının hala güncel olduğunu gösterebilmek ve modern toplumda birey ve toplum arasında oluşan yabancılaşmanın, bölünmenin ortak nesnel bir anlam zemini ile aşılabilmesinin mümkün olduğunu gösterebilmektir. Hegel'in modern toplum ve devlet eleştirisi, tezin ilk bölümünde, sözleşmeci gelenekten Thomas Hobbes, John Locke ve J. J. Rousseau'nun kuramları ile ilişkilendirilmiştir. İkinci bölümde ise, Hegel'in sivil toplumu hem bir zenginlik hem de sefillik toplumu olarak tanımlamasından hareketle, sivil toplumun çelişkili bir yapısının olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte, sivil toplum kuramında, Hegel'in modern toplumun problemleri ile birlikte, nasıl özgürleşmesinin mümkün olduğunu araştırdığı söylenebilir. Hegel, bir toplumun özgür olabilmesi koşulunun, ancak birey ve toplumun içsel bir bütünlüğü ile mümkün olduğunu belirmektedir. Sivil toplum, nesnel kurumları, hukuku içermesine rağmen, birey ve toplum arasında bir bütünlük oluşturamaz. Hegel'in sivil toplum kuramı, daha geniş anlamda, nesnel ahlaklılık kuramı, modern toplumun çelişkilerinin ve problemlerinin belirlenmesinde, oldukça zengin bir analiz sunmaktadır. Tezin son bölümünde gösterildiği gibi, bugün Hegel'in nesnel ahlaklılık kuramının, günümüz koşullarına göre düşünüldüğünde, hem teker teker bireylere hem de bir bütün olarak tüm topluma özgürleştirici bir perspektif sunduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Hegel's philosophy of rights is a synthesis of the European social contract school and the historical school of social and political theory. The aim of this thesis is to present Hegel's theory of civil society as an account of alienation and to show that overcoming of this alienation or division is possible only by developing an objective common ground of sense and meaning. In the first part of the thesis Hegel's critique of modern society and the state has been set in connection to the social contract tradition of Thomas Hobbes, John Locke and J. J. Rousseau. In the second part of thesis, by departing from the definition of civil society at the same time as a society of wealth and poverty, it has been shown that civil society has a contradictory structure. However, it may be nonetheless claimed that Hegel, besides his account of the problems of civil society, investigates how freedom in civil society is possible. Hegel takes for granted that a free society is only possible by developing an inner unity of society and individual. But civil society, although its objective institutions entail rights, can hardly establish the unity of society and individual. Hegel"s theory of civil society, in broader sense, his objective theory of Sittlichkeit offers rather rich material for an analysis for determining of contradictions and problems of civil society. In the last part of the thesis, as has been shown, viewed from the perspective of contemporary conditions, the objective theory of Sittlichkeit offers a liberating perspective to individuals as well as to the society as a whole.