Yığılca (Düzce) yöresinde etnobotanik araştırmalar
Ethnobotanical research in Yiğilca (Düzce) region
  1. Tez No: 651772
  2. Yazar: BETÜL ÖZVATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNAZ ALTUNDAĞ ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce, Etnobotanik, Gıda bitkileri, Halk ilacı, Yığılca, Düzce, Ethnobotany, Folk medicine, Food plants, Yığılca
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırma alanı olarak Düzce ili sınırlarındaki Yığılca ilçesi ve etrafında bulunan 15 köy (Akçaören, Asar, Çukurören, Dibektaş, Dutlar, Gelenöz, Geriş, Güney, Gökçeağaç, İğneler, Kırık, Kocaoğlu, Naşlar, Sarıkaya ve Tuğrul köyleri) seçilmiştir. Bu çalışmayla daha önce etnobotanik açıdan değerlendirilmemiş arıcılığıyla, balıyla ve doğasıyla özgün bir bölgenin 12 ay süreyle araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda bu çevrede yaşayan halkın kullandığı bitkilerin, bunların yöresel ve bilimsel isimlerinin, halkın bitkilerden yararlanma şekillerinin kayıt altına alınması ve bu bilgilerden gelecekte özellikle ilaç, gıda hammaddesi ve arıcılık alanlarında yararlanılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda bölgede 35 familyaya ait 100 bitki taksonu bilimsel olarak teşhis edilmiş, bitkilere ait etnobotanik bilgiler kaydedilmiştir. Bitkilerin 79 tanesi yabani, 21 tanesi kültür bitkisi olmakla beraber; 66 tanesi gıda, 42 tanesi tıbbi amaçlı, 5 tanesi baharat, 20 tanesi bal bitkisi, 10 tanesi hayvan yemi, 5 tanesi yakacak, 1 tanesi tütsü ve 16 tanesi diğer amaçlarla yöre halkı tarafından tüketilmektedir.
Özet (Çeviri)
Yığılca district and its surrounding 15 villages (Akçaören, Asar, Çukurören, Dibektaş, Dutlar, Gelenöz, Geriş, Güney, Gökçeağaç, İğneler, Kırık, Kocaoğlu, Naşlar, Sarıkaya and Tuğrul Villages) were selected as the research area. With this study, it was aimed to investigate a unique region for 12 months with its beekeeping, honey and nature, which has not been evaluated ethnobotanically before. In our study, it is aimed to record the plants used by the people living in this environment, their local and scientific names, and the ways in which the people benefit from plants, and to benefit from this information in the future, especially in the fields of medicine, food raw materials and beekeeping. In this context, 100 plant taxa belonging to 35 families were scientifically identified in the region, and ethnobotanical information on the plants was recorded. Although 79 of the plants are wild and 21 of them are cultivated plants; 66 of them are consumed by the local people for food, 42 for medical purposes, 5 for spice, 20 for honey plants, 10 for animal feed, 5 for fuel, 1 for incense and 16 for other purposes.