İslam Devrimi sonrası İran nükleer programı: Türkiye için riskler ve fırsatlar
After the Islamic Revolution in Iran nuclear program: Risks and opportunities for Turkey
  1. Tez No: 651802
  2. Yazar: BAYRAM DELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran, ABD, Bölgesel Güç, Türkiye, Yaptırımlar, Iran, The USA, Nuclear, Turkey, Risk, Opportunity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
1979'da İran'da gerçekleşen İslam Devrimi'nden sonra ABD ile İran arasındaki iyi ilişkiler, devrimden sonra bozulmuştur. İlişkilerin bozulmasıyla günümüze kadar devam eden ve halen çözülemeyen sorun; İran'ın barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakkının olduğu iddia ederek buna sahip olma arzusu, ABD'nin ise çıkarları için bölgede nükleer güç ve bununla beraber balistik füze teknolojisine sahip bir bölgesel aktörü istememesi gibi hususlar, nükleer sorunun başlıca temelini oluşturmuştur. ABD baskılarına karşı İran'ın direnmesi bölgesel ve küresel alanda sorun olmaya devam etmiştir. Bu bağlamda İran'ın ABD'nin öncülüğünde, bölgesel ve küresel güçlerin yaptırımına rağmen nükleer programını devam ettirme politikası, ABD'nin buna karşı yaptırımlarla İran'ı bu politikasından vazgeçirme mücadelesi devam etmektedir. İran'ın askerî, ekonomik ve siyasi olarak bölgede ve dünyada hareket kabiliyetini kısıtlamak için yaptırımları sertleştirmesi sınırdaşı olan Türkiye'yi etkilemiştir. Bölgede iki gücün karşı karşıya gelmesi Türkiye'ye konjonktürel menfi etkileri yanında bölgesel ve küresel fırsatlarının da olabileceğini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
After the Islamic Revolution of 1979 in Iran, good relations between the USA and Iran has continuously been deteriorated. The problems could not be solved since then which can be summed up as Iran's desire to reach nuclear technology while the US policy denies it for several reasonings. The USA does not want nuclear capable regional actor with ballistic missile technology. On the other hand, Iran repels the U.S. pressures that leads problems in the regional and global arena. In this context, the policy of Iran to keep up its nuclear program despite the sanction threats the USA versus the USA's eagerness to deter Iran from by the diplomacy of sanctions struggles. This long-lasting competition, at the edge of conflict, affected Turkey. Turkey has faced risks and enjoyed opportunities among a regional power, Iran, and the global power the USA.