Elektronik tebligat
  1. Tez No: 651803
  2. Yazar: METİN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEMAL RUHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: tebliğ, tebligat, UYAP, elektronik tebligat, notice, notification, UYAP, electronic notification
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tebligat hem kişi haklarının korunması hem de kamu haklarının korunması anlamında önemli bir müessesedir. Tebligat, hakkında hukuki bir işlem yapılan, dava görülen veya karar verilen kişiye hakkında yapılan işlem, dava veya alınan kararın bildirilmesi olarak tanımlanabilir. Tebligat usulü ve şekli bir işlemdir ve bilgilendirme ve belgelendirme olmak üzere iki unsuru bulunmaktadır. Bu unsurlarda yapılan hata ve eksiklik usulsüz tebligata sebep olmaktadır. Usulsüz tebligat ise temel de kişilerin adil yargılanma, savunma ve dinlenilme haklarına zarar verdiği gibi kişilerin ekonomik olarak zarar görmesine sebep olabilmektedir. Aynı zamanda davaların ve vergileme sürecinin uzamasına sebep olduğundan birçok alanda israfa ve kamunun zarara uğramasına sebep olmaktadır. Günümüzde birçok kamu hizmeti elektronik ortamda sunulmaktadır. Bu değişime tebligat hukuku da ayak uydurmuş ve elektronik tebligat adında yeni bir tebligat usulü ortaya çıkmıştır. Kayıtlı bir elektronik adres esas alınarak kullanılan sistemde tebliğ edilecek belge kısa bir sürede hazırlanmakta, elektronik imza ile imzalanmakta ve zaman damgası vurularak elektronik bir mesajla tebliğ yapılacak muhatabın elektronik adresine güvenli bir şekilde iletilmektedir. Kullanılan dijital veri tabanı ise hukuki bir delil hükmüne geçecek olan hem yapılan işlemlerle ilgili kayıtlarını hem de mesaj iletildikten delil kaydı oluşturarak bunları arşivlemektedir. Elektronik ortamda tebligat, hızı, doğruluğu, kullanımındaki kolaylığı ve düşük maliyeti ile fiziksel tebligat yöntemlerine göre daha avantajlıdır. Elektronik tebligat ile birlikte hatalı ve usulsüz tebligat sorunu ortadan kalkacağı için bürokrasi ve davalara işlerlik kazandırılacak, dava ve vergileme süreçlerinin hızlı bir şekilde sonuçlanmasına, personel ve kırtasiye masraflarında tasarruf yapılmasına etki edecektir. Ülkemizde de 2011 yılından itibaren nispeten dar bir çerçevede kullanılmaya başlanan elektronik ortamda tebligat usulü 01.01.2019 tarihi itibariyle her türlü tüzel kişilik ve bazı gerçek kişilere zorunlu hale getirilmiştir. İsteyen kişilerin bu sisteme girişine izin verilmektedir. Bu bağlamda hazırlanan bu çalışma hukukumuzda elektronik tebligat ve uygulamalarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Notification is an important institution both in terms of protecting personal rights and protecting public rights. Notification can be defined as the notification of the transaction, lawsuit or decision taken about the person whose legal action, lawsuit or decision has been made. The method and form of notification is a process and it has two elements: information and certification. Mistakes and deficiencies in these elements cause incorrect notification. Incorrect notification, harms individuals' right to a fair trial, defense and rest, as well as causing economic damage to individuals. At the same time, it causes waste and public damage in many areas as it causes prolonged lawsuits and taxation process. Today, many public services are provided electronically. Notification law also kept up with this change and a new notification method called electronic notification has emerged. In the system used based on a registered electronic address, the document to be served is prepared in a short time, signed with an electronic signature, and is sent securely to the addressee's electronic address by an electronic message. The digital database used, on the other hand, creates both the records related to the transactions made and the evidence record after the message has been transmitted, and archives them. Electronic notification is more advantageous than physical notification methods with its speed, accuracy, ease of use and low cost. Since the problem of erroneous and incorrect notifications will disappear with electronic notification, bureaucracy and lawsuits will be made operative, and will affect the rapid completion of lawsuit and taxation processes, and savings in personnel and stationery costs. In the electronic environment, which has been used in our country in a relatively narrow framework since 2011, the notification procedure has been made compulsory for all legal entities and some natural persons as of 01.01.2019. Those who wish are allowed to enter this system. This study, prepared in this context, was carried out in our law to examine electronic notifications and applications.