Hasar görmüş kirişlerin takviyesi
Repair on demage beams
- Tez No: 65189
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED D. TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Takviye, Kirişler, Tamir Malzemeleri, Analitik Çözüm, Repair, Beams, Repair material, Analytical Solution IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HASAR GÖRMÜŞ KİRİŞLERİN TAKVİYESİ Erhan YAZAR Celal Bayar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhammed D. TEKİN 1997 Sayfa: 130 Jüri: Prof. Dr. Muhammed D. TEKİN (Başkan) Doç. Dr. Hasan KAPLAN (Üye) Doç. Dr. Bekir SOLMAZ (Üye) Bu tez basınç bölgesinde takviye yapılmış betonarme kesitlerin, elverişlilik ve maximum limit dırumundaki analitik ve dizayn işlemlerini geliştirmede yapısal davranışı araştırılmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Hasar görmüş betonarme kirişler üzerine yapılan deneysel ve analitik takviye sistemleri incelenmiştir. Kirişlerde oluşan hasarlar incelenmiştir. Tamir malzemelerinin özellikleri ve yapısal davranışları açıklanmıştır. Analitik bir çözüm hem elastik analiz hemde maximum limit durumu için bir analiz yapılmıştır. Bu analiz basınç bölgesindeki malzemeler için non lineer gerilme şekil değiştirme ilişkileri üzerine kurulmuştur. Geliştirilmiş formülasyonları çözmek için nümerik integral kullanılmıştır. Basitleştirilmiş dizayn metodu basınç bölgesindeki kuvvetin yerini ve aynı büyüklüğü veren eşdeğer dikdörtgen gerilme bloğunu tanımlayacak şekilde oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTARACT Master Thesis REPAIR ON DAMAGE BEAMS Erhan YAZAR Celal Bayar University Graduate School of Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muhammed D. TEKİN 1997 Page: 130 Jury: Prof. Dr. Muhammed D. TEKİN (Chairman) Assist Prof. Dr. Hasan KAPLAN (Juror) Assist Prof.. Dr. Bekir SOLMAZ (Juror) This thesis describes research aimed at developing an understanding of structural behaviour of reinforced concrete sections with repaired compression zones in order to develop analytical and design procedures at the serviceability and ultimate limit state. Review of literature doing on the deformed concrete beam investigated analytical and experimentally. Damages having on the beam been expressed. The properties and structural behaviour of the repair material are explained. An analytic solution was developed to carry out both elastic analysis and analysis at ultimate moment state. This analysis was based on non linear stress-strain relations for the material in compression. Numerical integration was used in order to solve the developed formulations. A simplified design method was derived based on defining the equivalent rectangular stress block which gives the same magnitude and location of the force in the compression zone.