Blok zincir teknolojisinin benimsenmesini etkileyen faktörler: güvenlik açısından ampirik bir çalışma
Factors affecting the adoption of blockchain technology: an empiric study in terms of security
- Tez No: 651943
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İnternet, İnternet Bankacılığı, Blok Zincir, Teknoloji Kabul Modeli, Internet, Internet Banking, Block Chain, Technology Acceptance Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Teknoloji ve Bilgi Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasının amacı internet bankacılığı işlemlerinde blok zincir teknolojisinin kullanımına karşı kullanıcı niyetlerini etkileyen faktörleri belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri takip edilmiş ve çevrimiçi uygulan anket ile veri toplanmıştır. Araştırma evrenini; Türkiye genelinde faaliyet gösteren bankaların müşterileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini internet bankacılığı kullanan basit tesadüfi yöntemle seçilen 356 kişiden oluşmaktadır. Toplanan veriler doğrulayıcı faktör ve Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilerek yorumlanmıştır. Veriler dokuz faktör altında toplanmıştır: 'Davranışsal Niyet', 'Sosyal Normlar', 'Algılanan Fayda', 'Algılanan Güven', 'Algılanan Yenilikçilik', 'Algılanan Kullanım Kolaylığı', 'Bilgi Seviyesi', 'Algılanan Gizlilik' ve 'Algılanan Tatmin'. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre algılanan kullanım kolaylığı ile algılanan fayda ve davranışsal niyet arasında pozitif ilişki olduğu, algılanan fayda ile davranışsal niyet arasında pozitif ilişki olduğu, yenilikçilik ve algılanan fayda arasında pozitif ilişki olduğu, gizlilik ve fayda arasında pozitif ilişki olduğu, güven ve algılanan fayda arasında pozitif ilişki olduğu, sosyal norm faktörü ile algılanan fayda ve davranışsal niyet arasında pozitif ilişki olduğu, tatmin faktörü ile davranışsal niyet arasında pozitif ilişki olduğu son olarak bilgi seviyesi ile davranışsal niyet arasında pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine the factors affecting user intentions against the use of blockchain technology in internet banking transactions. In the study, quantitative research methods were followed and data were collected with an online questionnaire. Research universe; Turkey are customers of banks operating in general. The sample of the study consists of 356 people selected by simple random method using internet banking. The collected data were analyzed and interpreted by confirmatory factor and Structural Equation Modeling. The data were collected under nine factors: 'Behavioral Intention', 'Social Norms',' Perceived Usefulness ',' Perceived Trust ',' Perceived Innovativeness ',' Perceived Ease of Use ',' Knowledge Level ',' Perceived Confidentiality 'and' Perceived Satisfaction '. According to the results obtained from the study, there is a positive relationship between perceived ease of use and perceived usefulness and behavioral intention, a positive relationship between perceived usefulness and behavioral intention, a positive relationship between innovativeness and perceived usefulness, a positive relationship between confidentiality and utility, trust and perceived usefulness. There is a positive relationship between social norm factor and perceived usefulness and behavioral intention, and a positive relationship between satisfaction factor and behavioral intention, and finally, a positive relationship between knowledge level and behavioral intention.