IVF gebeliklerin perinatal sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of perinatal outcomes of İVF pregnancies
  1. Tez No: 651944
  2. Yazar: KÜBRA DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN CANSUN DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF (in vitro fertilizasyon), perinatal, gebelik sonuçları, IVF (in vitro fertilization), perinatal, pregnancy outcomes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
IVF Gebeliklerin Perinatal Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: IVF gebeliklerde gebelik süresi boyunca oluşabilecek komplikasyonları, bunların hem maternal hem de fetal mortalite ve morbidite üzerine etkisini retrospektif çalışma yöntemiyle incelemek ve bu gebeliklerin yönetiminde en uygun yolları belirleyebilmektir. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Perinatoloji Bilim Dalı Yöntem ve Gereçler: Retrospektif olan bu çalışmada 01 Ocak 2015 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında hastanemizde doğumu gerçekleşmiş olan ve in vitro fertilizasyon (IVF) ile gebe kalmış 241 hastanın dosyaları geriye dönük incelenerek analiz yapılması planlanmıştır. Yapılacak analizlerde hastaların yaşı, paritesi (nullipar - multipar), sigara kullanımı, gestasyonel diyabet gelişmesi, gestasyonel hipertansiyon gelişmesi, preeklampsi ya da eklampsi gelişimi, plasenta previa gelişimi, çoğulluk (tekiz-çoğul gebelik), doğum haftası, doğumun şekli (normal vajinal yolla - sezaryen ile) gibi parametrelerin incelenmesi planlandı. Çalışmada aynı zamanda; bebeğin doğum kilosu, bebeğin 5. Dakika APGAR (aktivite, nabız, yüz buruşturma, görünüm ve solunum) puanı, fetal anomali gelişmesi gibi bebeğe ait sonuçlar da incelenerek IVF gebeliklerde gebelik sonuçlarının da değerlendirilmesi planlanmıştır. Beklenen Yararlar: Çalışmamızda; IVF gebeliklerin takibinde gelişebilecek komplikasyonlar hakkında önceden bilgi sahibi olmanın, hem gebelik takibini yapacak olan doğum hekiminin farkındalığının arttırılarak zamanında müdahale edilmesine hem de gebeye bu durumlar hakkında bilgi vermenin önemine dikkat çekmek istedik. Çalışmamızdan elde edilecek perinatal sonuçlar; gebeliğin takibi, komplikasyonların yönetimi ve doğum şeklini belirleme gibi konularda doğum hekimlerine yol gösterecektir. Aynı zamanda incelenen çoklu parametrelerle, maternal ve fetal mortalite ve morbiditenin en aza indirilmesi sağlanacak ve optimal yönetim şekli belirlenecektir. Bulgular: Çalışmaya IVF ile gebe kalan ve hastanemizde doğum yapmış toplamda 241 hasta dâhil edildi ve parametrelere göre tek tek incelendi. Çalışmamızda annelerin yaş ortalamaları 33,3 (Ortanca: 33, min: 19, maks: 58) yıl olduğu gözlenirken, bebeklerin doğum haftaları ortalama 35,54 (Ortanca: 37, min: 23, maks: 41) hafta olduğu, bebeklerin doğum kilosu ortalamaları ise 2480,55 (Ortanca: 2655, min: 200, maks: 4320) kilo oldukları belirlendi. Çalışmada yer alan gebelikler incelendiğinde % 62,7 (n=151)'si tekiz gebelik, % 33,2 (n=80)'si ikiz gebelik % 4,1 (n=10)'inin ise üçüz gebelik olduğu saptandı. Çalışmada yer alan hastaların 207 (% 85,9)'sinde DM(diabetes mellitus) varlığı gözlenmezken, 4 (% 1,7) hastada PGDM (pregestasyonel DM), 30 (% 12,4) hastada ise GDM (gestasyonel DM) varlığı saptandı. HT (hipertansiyon) varlığı bulguları incelendiğinde; 218 (% 90,5) hastada HT (hipertansiyon) bulgusuna rastlanılmazken, 9 (% 3,7) hastada KRHT (kronik HT), 14 (% 5,8) hastada ise GHT (gestasyonel HT) bulgusu tespit edildi. Hastaların doğum şekilleri incelendiğinde; 60 (% 24,9) hasta NVD(normal vajinal doğum) yaparken, 181 (% 75,1) hasta ise C/S (sezaryen) ile doğum yapmıştır. Sonuçlar: IVF gebeliklerin spontan gebeliklere göre komplikasyon oranları daha yüksek olup yönetimleri de farklılıklar göstermektedir. Kliniğimizin IVF gebelik sonuçlarının yüksek hasta sayılı çalışmaların yapıldığı diğer kliniklerin sonuçlarıyla benzer olduğu görülmüştür. Yapılacak yeni araştırmalar ve gebelik takiplerindeki hassasiyetlerle sağlıklı IVF gebelikleri ve sağlıklı IVF nesilleri elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: We aimed to examine the complications that may occur during the pregnancy period in IVF pregnancies and their effects on maternal and fetal mortality and morbidity with a retrospective study method and to determine the most appropriate ways in the management of these pregnancies. Clinical Institution: Cukurova University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Perinatology Unit. Materials and Methods: In this retrospective study, it was planned to retrospectively examine the files of 241 patients who gave birth in our hospital between January 1, 2015 and December 31, 2019 and who became pregnant with in vitro fertilization (IVF). In the analyzes the age, parity (nulliparous - multiparous) of the patients, smoking, development of gestational diabetes, development of gestational hypertension, development of preeclampsia or eclampsia, development of placenta previa, birth week, type of delivery (normal vaginal birth - cesarean section) was evaluated. At the same time in the study; It was planned to evaluate the pregnancy outcomes in IVF pregnancies by examining the baby's birth weight, the baby's 5th minute APGAR (activity, pulse, grimace, appearance and respiration) score, and fetal anomaly development. Benefits: In our study; we wanted to draw attention to the importance of having prior knowledge about the complications that may develop in the follow-up of IVF pregnancies, both the timely intervention by increasing the awareness of the obstetrician who will follow the pregnancy and the importance of informing the pregnant about these conditions. Perinatal results to be obtained from our study; it will guide obstetricians in matters such as the follow-up of pregnancy, the management of complications and the method of delivery. At the same time, with the multiple parameters examined, maternal and fetal mortality and morbidity will be minimized and the optimal management method will be determined. Results: A total of 241 patients who got pregnant with IVF and gave birth in our hospital were included in the study and were examined one by one according to the parameters. In our study, it was observed that the mean age of the mothers was 33,3 (Median: 33, min: 19, max: 58) years, while the mean birth weeks of the babies were 35.54 (median: 37, min: 23, max: 41) weeks, the birth weight of the babies and their average was determined to be 2480.55 (median: 2655, min: 200, max: 4320) kilos. When the pregnancies in the study were examined, it was found that 62.7% (n = 151) were singleton pregnancies, 33.2% (n = 80) were twin pregnancies and 4.1% (n = 10) were triplet pregnancies. While the presence of DM (diabetes mellitus) was not observed in 207 (85.9%) of the patients included in the study, the presence of PGDM (pregestational DM) in 4 (1.7%) patients and GDM (gestational DM) in 30 (12.4%) patients was detected. When the findings of the presence of HT (hypertension) are examined; While no signs of HT (hypertension) were found in 218 (90.5%) patients, 9 (3.7%) patients had chronic HT (chronic HT) and 14 (5.8%) patients had GHT (gestational HT) findings. When the delivery methods of the patients are examined; While 60 (24.9%) patients performed NVD (normal vaginal delivery), 181 (75.1%) patients delivered by C / S (cesarean section). Conclusions: The complication rates of IVF pregnancies are higher than spontaneous pregnancies, and their management also varies. It was observed that the IVF pregnancy outcomes of our clinic were similar to the results of other clinics where studies with a high number of patients were conducted. Healthy IVF pregnancies and healthy IVF generations can be achieved with new researches and sensitivities in pregnancy follow-up.