Çukurova bölgesindeki pulmoner tüberkülozlu hastaların balgam örneklerinden izole edilen mycobacterium tuberculosis suşlarında pirazinamid direncinin moleküler mekanizmalarının araştırılması
Molecular mechanisms of pyrazinamide resistance among strains of mycobacterium tuberculosis clinical isolates in Cukurova region
  1. Tez No: 651969
  2. Yazar: AISIKAER TUERXUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, İlaç direnci, Pirazinamid, PncA, PanD, Mycobacterium tuberculosis, drug resistance, Pyrazinamide, pncA gene, panD gene
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tüberküloz (TB), bilinen en eski hastalıklardan birisidir. Günümüzde özellikle çoklu ilaca dirençli (MDR- ÇİD) ve yaygın ilaca dirençli (XDR – YİD) Tüberküloz basilleriyle enfekte olmuş hasta sayısının artması, hastalığın kontrolündeki en büyük problemdir. Ancak ileri moleküler metotlarla direncin moleküler mekanizması tespit edilerek uygun tedavi rejimleri kısa sürede belirlenebilmektedir. Bu çalışmada T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Adana Bölge Tüberküloz Laboratuvarına bağlı 8 ildeki hastane ve Verem Savaş Dispanserinde (VSD'de) pulmoner tüberküloz veya şüpheli temas öyküsü ile takip edilen hastalara ait klinik materyallerden izole edilen 100 M. tuberculosis kompleks suşunun genotipik ve fenotipik yöntemlerle 97'sinin M. tuberculosis (%97), 3'ünün M. bovis (%3) olduğunu, antibiyotik duyarlılık testi, sonucunda izolatların 59'unun PZA dirençli (%59), 41'inin ise PZA duyarlı (%41) olduğu tespit edilmiştir. PZA direncinden sorumlu genlerin DNA dizi analizi sonucunda 3 PZA doğal dirençli M. bovis hariç, kalan 56 PZA dirençli izolatın 49'unda pncA (%88) ve 9 izolat da ise panD (%16) mutasyonu, PZA duyarlı 41 izolatın, 8'inde de pncA (%20) ve 5'inde panD (%12) mutasyonu tespit edilmiştir. 3 PZA dirençli ve 1 PZA duyarlı izolatlarda hem pncA hem panD mutasyonuna sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis (TB) is one of the oldest diseases. Today, the increasing number of patients infected with multidrug-resistant (MDR-MDR) and common drug-resistant (XDR-YID). Tuberculosis bacilli is the biggest problem in the control of the disease. In this study, 100 M. tuberculosis complex strains clinical materials isolated from patients with a history of pulmonary tuberculosis or suspected contact in 8 provinces and Tuberculosis Dispensary affiliated to Ministry of Public Health Institution Adana Regional Tuberculosis Laboratory. in the 100 M.tuberculosis complex strains, 97 were M. tuberculosis (97%), 3 were M. bovis (3%), as a result of the antibiotic susceptibility test, 59 of the isolates were PZA resistant (59%) and 41 of them were PZA sensitive (41%). As a result of DNA sequence analysis of genes responsible for PZA resistance, 3 PZA natural resistant M.bovis, in 56 of the remaining 49 PZA resistant isolates, pncA (88%) and 9 isolates had panD (16%) mutations, 41 PZA sensitive isolates, 8 pncA (20%) and 5 panD (12%) mutations has been observed. It was observed that 3 PZA resistant and 1 PZA sensitive isolates had both pncA and panD mutation.