Fındık ve ikame ürünlerinin pazarlanması: Giresun ili departmanlı mağazalarda gerçekleştirilen bir araştırma
Marketing of hazelnut and subsidiary products: A research carried out in Giresun departmented stores
- Tez No: 651986
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAFFAK SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fındık, Pazarlama, Ürün, İkame Ürün, Market, Fındık Satışı, Hazelnut, Marketing, Product, Replacing Product, Store, HazelnutSale
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, fındığın tarihçesi ve fındığın özellikleri ile ilgili temel kavramların açıklanmasından sonra, Türkiye'de ve Dünya'da fındık üretiminin incelenmesidir.Pazarlama ve ürün geliştirme kavramları çerçevesinde fındıkve ikame ürünlerininpazarlanmasıdır. Giresun ilidepartmanlımarketlerdefındıkve ikame ürünlerinin pazarlanmasıyla ilgili olarak görüşmeler yapılıp, değerlendirmelerde bulunmaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde fındığın tarihçesi, fındığın özellikleri ve Türkiye'de ve Dünya'da fındık üretim alanları ve miktarları incelenmiştir. İkinci bölümde, pazarlama ve ürün kavramlarının tanımı yapılarak, yeni ürün geliştirme süreci incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, fındıkve ikame ürünlerinin pazarlanması ile ilgili yürütülen; saha çalışması sonucunda elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Çalışmanın amacına uygun olarak,Giresun ilinde faaliyet gösteren yerel marketler ve ulusal marketlerde fındık satışlarının ne şekilde gerçekleştirildiği ile ilgili konular doğrudan market temsilcileri ile görüşülerek araştırılmıştır. Perakendecilik sektöründe satışların arttırılması açısından mağaza atmosferi, imajı, ürünlerin teşhiri gibi konular son yıllarda öne çıkmaktadır. Bu konuda Giresun ilidepartmanlımarketlerin çabalarının olup olmadığı araştırılmıştır. Giresun ilimarketlerde, iç piyasada daha fazla fındık ve ikame ürünlerin tüketilmesi için gerek yerel marketlerde gerekse ulusal marketlerde ürün satışının yapılması konusunda gerekli anlaşmaların yapılması önemlidir.Satış yapılan yerlerde fındık ve ikame ürün satışını teşvik edecek şekilde market atmosferi (raf düzeni, stant kurulması, kampanyalar vs.) düzenlenmesi gerektiği düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudy is, afterexplainingthehistory of hazelnutandthebasictermsrelatedwiththeproperties of hazelnut, toexaminethehazelnutproduction in Turkeyand in the world, market hazelnutandreplacingproductswithintheframe of marketingandproductdevelopmentconcepts, makeevaluationsbyhavinginterviews in departmentstores of Giresun about the marketing of hazelnutandreplacingproducts. Thestudyconsists of threeparts. Inthefirstpart, theproperties of hazelnut and productionareasandamounts in Turkeyand in theworldareexamined. Inthesecondpart, newproductdevelopmentprocess is examinedafterthedescription of themarketindandproductconcepts. Inthethirdpart of thestudy, thedata of fieldworkwhichareconducted on marketing hazelnutandreplacingproductsarementioned. Inconsistencywithaim of thestudy, issuesrelatedwith how thehazelnutsalesarerealized in thelocalandnationalstoresareresearchedbydirectlyinterviewingstoreagents. Interms of increasingthesales in theretailingsector, topicslikestoreatmosphere, imageandproductdemonstrationhavebecomeprominentrecently. It is examinedifdepartmentstores of Giresun haveefforts on thissubject. It is importanttomakenecessaryagreementsaboutthesale of productsboth in localandnationalstores in ordertoensuremorehazelnutandreplacingproductsale in thedomestic market in thestores of Giresun. It is essentialtothinkaboutthestoreatmosphere (shelvingsystem, booth set up, campaignsetc.) in a waytoencouragehazelnutandreplacingproductssale in thestoreswhereproductsaresold.