Alaşımlara uygulanan farklı metalik pıgmentler içeren kaplamaların korozyon dirençlerinin incelenmesi
An investigation on corrosion resistance of coatings containing different metallic pigments on alloys
- Tez No: 652082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENEK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaplama, Korozyon, Deniz Suyu, Gümüş Pigment, Altın Pigment, Coating, Corrosion, Seawater, Silver Pigment, Gold Pigment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada yüksek dayanımlı alüminyum 6061-T6 alaşımın kaplamalı ve kaplamasız halinin deniz suyu içerisindeki korozyon dayanımına bakılmıştır. Aynı zamanda bu kaplamaların ve kaplamasız yüzeylerin korozyon davranışları incelenmiştir. Potansiyodinamik polarizasyon tekniği kullanılmıştır. Kaplama olarak altın rengi ve gümüş rengi metalik pigmentlerden içeren hızlı kuruyan boyalar kullanılmıştır. Çalışma sonucunda en korozyon dayanımı Ecor- 0,66244 ve Rp 31372,55 ohm değerleri ile Al 6061-T6 altın rengi boya kaplamalı yüzeye sahip numune olmuştur. Kaplamalı ve kaplamasız yüzeyler karşılaştırıldığında kaplamalı yüzeylerin daha dayanıklı olduğu ve kaplamalı yüzeler kendi arasında değerlendirildiğinde ise altın rengi pigment içeren kaplamanın korozyona daha dayanıklı olduğu görülmüştür. Tüm darbeli yüzeylerin korozyon dayanımlarının orijinal yüzeylerden daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the corrosion resistance of coated and uncoated form of high-strength aluminum 6061-T6 alloy in seawater was examined. The corrosion behavior of these coatings and uncoated damaged surfaces was also investigated. Potentiodynamic polarization technique was used. Fast drying paints containing gold and silver metallic pigments were used for coatings. As a result of the study, the sample Al 6061-T6 with surface coated in gold color was the most corrosion resistant with Ecor- 0,66244 and Rp 31372,55 ohm values. When the coated and uncoated surfaces were compared, the coated surfaces were found more durable, and when the coated surfaces were compared to each other, the coating containing gold pigments was more resistant to corrosion. It has been observed that the corrosion resistance of all damaged surfaces is lower than the original surfaces.