Pozitif psikoloji penceresinden ergenlerde benlik saygısının yeme bozukluğu ve metabolik sendrom ile ilişkisi
The relationship between eating disorders and metabolic syndrome from the positive psychological view of adolescent self-respect
  1. Tez No: 652091
  2. Yazar: KÜBRA ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Metabolik Sendrom, Yeme Bozuklukları Pozitif Psikoloji, Ergen, Self-respect, Metabolic syndrome, Eating disorders, Positive psychology, Adolescent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bireyin psikolojik olarak sağlamlığı, iyi oluşu ve genel akıl sağlığı üzerinde anlamlı etkiye sahip olan benlik saygısı, ergenlik döneminde çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir. Ergenin benlik saygısının gelişiminde etkili olan faktörlerin incelenmesinde önem arz etmektedir. Bu bağlamda bu araştırmada ergenlerde benlik saygısının metabolik sendrom ve yeme bozuklukları ile ilişkisinin incelenmesi ve bu ilişkinin pozitif psikoloji açısından yorumlanması amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama yöntemi ile yapılmış nicel desenli bir çalışmadır. Araştırmaya katlan 244 ergeninin metabolik sendrom göstergesi olarak bel ölçüsü alınmış, aynı kişilerden benlik saygısı ve yeme bozuklukları ölçekleri kullanılarak veri toplanmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Araştırmada Pearson Korelasyon analizinde, ergenlerde benlik saygısının metabolik sendrom ve yeme bozuklukları ile arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, benlik saygısının cinsiyete göre farklılaşması anlamlı bulunurken, yaş, anne eğitimi ve ailenin gelir düzeyine göre farklılaşması anlamlı bulunmamıştır. Yeme bozukluklarının yaş ve cinsiyete göre farklılaşması anlamlı bulunurken, anne eğitimi ve ailenin gelir düzeyine göre farklılaşması anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
İndividual's psychological durableness, being well and self-respect which has a meaningful effect on general sanity are affected by different factors in adolescent term. The analyse of effective factors in the progress of adolescent's self-respect has importance. In this concept, the analysis in relation between eating disorders and metabolic syndrome in adolescent's self-respect and the interpretation of the relationship from the view of positive psychology have been aimed. Research is a quantitative patterned study made with correlational survey method. Waistline as a metabolic syndrome indicator has been taken from 240 adolescent joining the research. The data were gathered by the same people by using scales about self-respect and eating disorders. Data were analysized in SPSS package programme. In the research, pearson correlation analyse, avoidant meaningful relations have been determined in adolescent self-respect and eating disorders. In the research, also, the diffentiation of self-respect according to gender were found meaningful, on the other hand, age, mother education and family income level weren't found meaningful. While the differentiation of eating disorders according to age and gender were found meaningful, the diffentiation of mother education and family income level weren't found meaningful.