Pozitif örgütsel davranışın örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik Eskişehir havacılık sektöründe yapılan bir araştırma
A field study in aviation sector in Eskisehir,which is oriented to determinate the effects of positive organizational behavior on organizational commitment
  1. Tez No: 344798
  2. Yazar: SANİYE SEÇGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER ÖZKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Örgütsel Davranış, Psikolojik Sermaye, Örgütsel Bağlılık, Positive Organizational Behavior, Psychological Capital, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın amacı; üzerinde pek çok çalışma yapılmış olan örgütsel bağlılık kavramına yeni ve güncel bir konu olan pozitif örgütsel davranış penceresinden bakılarak, psikolojik sermaye bileşenlerinin örgütsel bağlılık üzerinde bir etkisinin olup olmadığını incelemektedir. Birinci bölümde, pozitif örgütsel davranış kavramı, bu kavrama öncülük eden yaklaşımlar ve pozitif örgütsel davranış içinde değerlendirilen psikolojik sermaye faktörleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise örgütsel bağlılık kavramı, bu konuya ilişkin çeşitli yaklaşımlar, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler ele alınmış ve örgütsel bağlılığın sonuçlarına değinilmiştir. Konunun teorik alt yapısı verildikten sonra, son bölüm olan üçüncü bölümde ise konuyla ilgili Eskişehir?de havacılık sektöründe faaliyet gösteren iki firma üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda, psikolojik sermayeyi ölçmek için Luthans ve arkadaşları tarafından geliştirilen 24 sorudan oluşan 4 boyutlu Psikolojik Sermaye Ölçeği kullanırken, örgütsel bağlılığı ölçmek için ise Allen ve Meyer tarafından geliştirilen ve 18 sorudan oluşan 3 boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre psikolojik sermaye bileşenlerinin çalışanların duygusal ve normatif bağlılıklarını kısmen etkilediği görülürken, devam bağlılıkları üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Although there are a lot of studies about organizational commitment, the purpose of this study is analyzing if there is any relationship between the psychological capital components and the organizational commitment by the positive organizational perspective which is highly new and current issue. In the first part of this study; the term of positive organizational behavior, the perspectives that lead to this concept and the concept psychological capital were analyzed in detailed theorically. In the second part of this study; the concept of organizational commitment and different approaches to this concept were also analyzed, briefly. After given the theoretical background of these issues in the third part, the research has been applied to employees in both companies that operate in the aviation sector in Eskişehir. In this context, Pscyhological Capital Scale, which was developed by Luthans et al., has been used to measure the psychological capital of employees. It involves 24 questions and 4 dimensions. On the other hand, Organizational Commitment Scale, which was developed by Allen and Meyer and involves 18 questions and 3 dimensions, has been applied to measure to organizational commitment of employees. According to the analysis results, it has been noticed that the psychological capital components don?t affect the continuance commitment of the emlpoyees while some of the psychological capital components affect the affective and normative commitment.