'Nibelungen' ve 'Odysseia' destanlarında eve dönüş ve yolculuk olgusu
Returning home and journey event in the epics 'Nibelungen' and 'Odysseia'
- Tez No: 652103
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eve Dönüş, Yolculuk, Psikolojik Yolculuk, Mekânsal Yolculuk, Returning Home, Journey, Psychological Journey, Spatial Journey
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Nibelungenlied ve Odysseia destanları ele alınmıştır. Tezin amacı ise iki destanı karşılaştırarak yolculuğun hangi sebeplerle başladığı, nasıl devam ettiği, yolculuk sürecinde kahramanların ne gibi zorluklarla karşılaştığı ve eve dönüş aşamasında yaşadıkları durumlarla birlikte eve dönüp-dönememe durumlarını ortaya koymaktır. Destanların benzer ve birbirinden ayrılan noktaları belirlenerek olaylar ve kahramanlar karşılaştırılmıştır. Her iki destanda da mitolojik öğeler sıklıkla yer aldığından dolayı destanın analizinde mitolojiden faydalanılmıştır. Kahramanların hem mekânsal yolculuklarını hem de psikolojik yolculuklarını belirleyerek bu yolculukların kendi ruh dünyalarında nasıl etki bıraktığı ve son aşamada benliklerinin farkına vardıkları çalışmanın sonucunda ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis“Nibelungenlied”and“Odysseia”epics has discussed. The purpose of this work is to compare two epics. For which reasons journey started, how it continued, what difficulties heros faced during their journey, situations they fadec while going back to home and to reveal whether they have return home or not. These all questions has discussed in the work. Heros and events compared by identifying similarities and differences of epics. Mythological elements are frequently included in both epics therefore mythology has used in the analysis of the epics. By determining the spatial and psychological journeys of the heroes, the impacts of these journeys in their spirit world and in final part their self-awareness emerged in the result of the study.