Fazla kilolu ve obez bireylerde diyet kalitesi, sezgisel yeme davranışı ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between diet quality, intuitive eating behavior and anthropometric measurements in over weight and obese
  1. Tez No: 652133
  2. Yazar: ZEYNEP ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDEF DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sezgisel Yeme, Antropometrik Ölçümler, Diyet Kalitesi, Sağlıklı Yeme İndeksi-2015, Intuitive Eating, Anthropometric Measurements, Diet Quality, Healthy Eating Index-2015
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma diyet kalitesi, sezgisel yeme davranışı ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Mart-Eylül 2019 tarihlerinde Kırklareli Sağlıklı Hayat Merkezi Beslenme Danışmanlığına başvuran 19-65 yaş grubundaki fazla kilolu ve obez bireyler üzerinde yürütülmüştür. Veriler, bireylerin genel özellikleri ve antropometrik ölçümlerini içeren anket formu, diyet kalitesini belirleyen besin tüketim sıklığı formu ve sezgisel yeme davranışını belirleyen Sezgisel yeme Ölçeği-2 ile elde edilmiştir. Diyet kalite puanları Sağlıklı Yeme İndeksi-2015'e göre hesaplanmıştır. Kadınların sezgisel yeme puanı 2,93±0,75, erkeklerin ise 3,57±0,69 olarak hesaplanmıştır. Kadınların sezgisel yeme davranışının erkeklere göre anlamlı şekilde düşük olduğu bulunmuştur (p0,05). Bireylerin diyet kalitesi ile antropometrik ölçüm değerleri arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı değildir. (p>0,05). Bireylerin diyet kalitesi ile sezgisel yeme davranışı arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This resarch has been performed in order to evaluate relationships between intuitive eating behavior, quality of diet and body mass index. anthropometric measurements.It's been conducted on overweight and obese individuals aged 19-65 who applied to Kırklareli Healthy Life Center Nutrition Counseling on March-Semptember 2019.The data were obtained with questionnaire form including general characteristics and anthropometric measurements of individuals, food consumption frequency form determining diet quality, and Intuitive Eating Scale-2 determining intuitive eating behavior.Diet quality scores were calculated according to Healthy Eating Index-2015.The intuitive eating score of women was calculated as 2.93±0.75 and 3.57±0.69 for men.The intuitive eating behavior of women was found to be significantly lower than that of men(p0.05).The relationship between diet quality of individuals and their anthropometric measurement values wasn't statistically significant(p>0.05).The relationship between diet quality of individuals and intuitive eating behavior wasn't statistically significant(p>0.05).