Tekstil endüstrisi atıksularında kalıcı KOİ'nin belirlenmesi
Determination of the ined cod for the textile industry effluents
- Tez No: 65214
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biological Treatment, Activated Sludge Systems, Chemical Oxygen Demand (COD), Inert COD, Wastewaters of Textile Industry
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKSTİL ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA KALICI KOİ'NİN BELİRLENMESİ Meltem ÇALIŞKAN Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Mustafa DEĞİRMENCİ Atıksuların arıtma tesisine girişteki karakteristiklerinin tanımlanması biyolojik arıtma tesislerinin tasarımı ve işletilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kompleks organik madde içeren atıksulann organik madde içeriği Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (BOİ), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Toplam Organik Karbon (TOK) analizleri ile belirlenmektedir. Atıksu karakteristiklerinin belirlenmesinde yaygın biçimde kullanılan parametre KOİ'dir. Bu parametre diğerlerine tercih edilmesine rağmen biyolojik olarak kolay ayrışan organik madde ile kalıcı organik madde arasındaki farkı belirleyememektedir. Girişteki kalıcı çözünmüş organik madde (inert KOİ) biyolojik arıtma tesislerinde hiç bir değişikliğe uğramadan sistemden çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı Tekstil Endüstrisi atıksulanndaki çözünmüş kalıcı KOf nin hesaplanmasına yöneliktir. Kalıcı KOİ, toplam atıksu ve filtre edilmiş atıksu ile beslenen 3 L hacimli aerobik reaktörler kullanılarak hesaplanmıştır. Çözünmüş Kalıcı KOİ konsantrasyonu (Sj) 91 mg/L, Çözünmüş Artık KOİ konsantrasyonu (Sp) 47 mg/L ve bu toplamın (Sı+Sp) başlangıç toplam KOİ konsantrasyonuna (Ct0) oranı 20.9 olarak bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Biyolojik Arıtma, Aktif Çamur Sistemleri, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Kalıcı KOİ, Tekstil Endüstrisi Atıksulan
Özet (Çeviri)
SUMMARY M.Sc Thesis DETERMINATION OF THE INERT COD FOR THE TEXTILE INDUSTRY EFFLUENTS Meltem ÇALIŞKAN Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assis. Prof. Dr. Mustafa DE?İRMENCİ Determination of the characteristics of the influent wastewaters is very important in design and operation of biological treatment plants. Content of complex organic substrate in wastewaters is determined by analyzing Biological Oxygen Demand (BOD), Chemical Oxygen Demand (COD), Total Organic Carbon (TOC) parameters. The parameter commonly used in defining of characteristics of wastewaters is COD. Although this parameter is preferred to others it doesn't define difference between readily biodegradable material and inert substrate. Influent inert soluble organic substrate (inert COD) doesn't change and exits from system in biological treatment plants. The aim of this study is to determine of inert soluble COD in wastewaters of the textile industry. Inert fraction of COD was determined by using 3-liter volume aerobic reactors fed with total wastewater and filtered wastewater. Inert soluble COD (Si) concentration and Residual Soluble COD (Sp) was found as 91 mg/L and 47 mg/L which is about 20.9 percent of Total Initial COD (Cjo)-