Sivas'ta trafik ve endüstriden kaynaklanan gürültü kirliliğinin araştırılması
Investigation of noise pollution originating from road traffic and industries in Sivas
- Tez No: 65215
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM PEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Gürültü kirliliği, Trafik gürültüsü, Endüstri gürültüsü
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SİVAS'TA TRAFİK VE ENDÜSTRİDEN KAYNAKLANAN GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Eyüp ATMACA Cumhuruyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.İbrahim PEKER Bu çalışmada Sivas'ta trafik ve endüstriden kaynaklanan gürültü kirliliği araştırılmıştır. Trafik'ten kaynaklanan gürültü kirliliğinin araştırılması kapsamında; Şehir merkezinde seçilen cadde ve kavşaklarda Ocak-Haziran 1997 tarihleri arasında gürültü ölçümü ve anket çalışması yapılmıştır. Cadde ve kavşakların tamamında sabah, öğle, akşam ve gece saatlerinde ölçümler yapılmış olup, ayrıca iki istasyonda; hafta içi ve hafta sonu 08.00-24.00saatleri arasında ölçümler yapılarak gürültünün gün boyu değişimi incelenmiştir. Endüstriden kaynaklanan gürültü kirliliğinin araştırılması kapsamında; Beton Travers, Çimento, Demir Çelik ve Tekstil endüstrilerinde gürültü ölçümleri ve anket çalışması yapılmıştır. Yapılmış olan ölçümler sonucunda; Sivas'ta Trafik gürültüsünün, Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde belirtilen standartları aştığı belirlenmiş olup şehir merkezinde seçilen istasyonlar içerisinde en fazla gürültünün ; Paşa Camii önü, 50. Yıl Sitesi önündeki kavşak ve Hükümet meydanında, en az gürültünün ise; Rahmi Günay caddesi ve Mevlana caddesinde olduğu tespit edilmiştir. Şehir merkezindeki anket çalışmaları sonucunda ise; Sivas'ta gürültünün çevre sorunları içerisinde ikinci sırada yer aldığı, gürültünün yüksek olduğu bölgelerde oturan kişilerin bundan rahatsızlık duydukları, gürültünün insanlarda sinirlilik ve baş ağrısına neden olduğu tespit edilmiştir. Endüstrilerde yapılan çalışmalar sonucunda ise; Bütün endüstrilerdeki gürültü düzeylerinin yönetmeliklerde belirtilen 80 dBA'nın çok üzerinde olduğu, endüstrilerdeki işçilerin %73,83 oranında işyerindeki gürültüden rahatsızlık duyduğu, işçilerde %30,86 oranında işitme duyusuna ilişkin yakınma olmasına rağmen periyodik olarak işitme testi yaptırmadıkları ve kulak koruyucu kullanmadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MsC Thesis INVESTIGATION OF NOISE POLLUTION ORIGINATING FROM ROAD TRAFFIC AND INDUSTRIES IN SİVAS Eyüp ATMACA Cumhuriyet University Institute of Natural and Applied Sciences Departmant of Environmental Engineering Advisor: Prof.Dr. İbrahim PEKER In this study, noise pollution originating from road traffic and industries in Sivas has been investigated. Noise measurements and inquiry studies have been carried out at selected streets and on crossroads in the city centre between January and June 1997 to investigate the extent of pollution originated from road traffic. Not only measurements have been carried out at all streets and on crossroads in the morning, at noon, in the evening and at night, but also additional measurement were made at two stations between 8.00am and 24.00pm in weekdays and weekend to bring up the daily pollution profile. For the investigation of industrial noise pollution, measurements and inquiry studies have been carried out at concrete-traverse, cement, iron-steel and textile industries. Measurement results have shown that the road traffic-originated noise levels in Sivas were above the values given in the noise pollution control act. Among the stations selected in the city centre, higher pollution levels were encountered in front of the Paşa mosque, on the crossroads next to 50. Year Site and in front of government house while the measured values at Rahmi Güney and Mevlana streets were relatively lower. According to the inquiry results in the city centre, it has been proved that noise pollution problem was on the second rank after air pollution among environmental problems in Sivas, people living at locations exposing high noise levels were disturbed and that the noise caused headache and irritability on people. Studies carried out on industries have shown that the noise levels were much higher than 80 dB which is given by the noise pollution control act as the limiting value, 73.83 % of the total laborers were disturbed from noise and that although 30.86 % of laborers have hearing loss related problems, they haven't been inspected periodically and haven't used earflaps. Key word: Noise, Noise pollution, Road traffic noise, Industry noise.