Bir lisedeki Türk ve Suriyeli öğrencilerin bütünleştirme kapsamında akran etkileşimlerinin iyileştirilmesi
Improving peer interactions of Turkish and Syrian students in a high school within the scope of integration
- Tez No: 652156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çok Kültürlü Okul, Akran Etkileşimi, Sosyal Uyum, Eylem Araştırması, Multicultural School, Peer Interaction, Social Adaptation, Action Research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Araştırmanın genel amacı; Suriyeli ve Türk ailelerin ve gençlerin tercih ettiği bir imam hatip lisesinde sınıflarda yaşanılan sosyal uyum sorunlarının betimlenmesi, sınıf ikliminin ve akranlar arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesidir. Araştırma 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde çok kültürlü eğitim ortamına sahip Gaziantep Şahinbey, Ömer Özmimar Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilmiştir. Okulun %45' inden fazlası Suriye ve farklı uyruktaki öğrencilerden oluşmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması ile yürütülen çalışma, katılımcı öğretmenler ve öğrenciler ile işbirliği içinde döngüsel ilerlemiştir. Çalışmaya gözlem, araştırmacı günlüğü, envanter, odak grup görüşmesi, çevrimiçi anket, çevrimiçi görüşme teknikleri dâhil edilerek veri çeşitliliği sağlanmıştır. Verilerde çok kültürlü okulda bulunan öğrencilerin öncelikli problemlerinden birinin, akran etkileşimlerinde yaşadıkları güçlükler olduğu anlaşılmıştır. Katılımcı öğretmenler ile birlikte akran etkileşimlerini iyileştirmeye yönelik etkinlik uygulama kitapçığı oluşturulmuştur. Öğretmen görüşleri doğrultusunda okul içinde akran etkileşimi konusunda güçlük yaşanan, bir kaynaştırma öğrencisi olan, 14 Suriyeli ve 12 Türk öğrencinin bulunduğu 10-H sınıfında eylem, araştırmacı tarafından yürütülmüştür. Eylem sonrası katılımcı öğretmen ve öğrencilerin görüşleri çevrimiçi araçlar ile elde edilmiştir. Çalışmanın sınıf ve okul iklimine yansımaları doğrultusunda, ülkemizde mevcut bulunan çok kültürlü okul ortamlarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is describing the social adaptation problems experienced in the classes in an religious vocational high school preferred by Syrian and Turkish families and young pupils and also to improve the class climate and relations between peers. The research was carried out in Gaziantep Şahinbey, Ömer Özmimar Boys' Vocational High School, which has a multicultural education environment in the 2019-2020 academic year. More than 45% of the school students are from Syrian and other nationalities. The study conducted with action research, one of the qualitative research methods, progressed cyclically in collaboration with participating teachers and students. Data diversity was provided by including observation, researcher diary, inventory, focus group interview, online questionnaire and online interview techniques in the study. In the analyzed data, it was understood that one of the primary problems of students in a multicultural school was the difficulties in peer pupils interactions. Together with the participating teachers, an activity implementation booklet was created to improve peer interactions. In line with the teachers' views, the researcher carried out the action practice in the 10-H class, which has a mainstreaming student, 14 Syrian and 12 Turkish students, who have difficulties in peer interaction within the school. After the action practice, the opinions of the participant teachers and students were obtained through online tools. It is thought that the study will contribute to the multicultural school environments in our country in line with its reflections on the classroom and school climate.