Güneydoğu Anadolu Bölgesi koşullarına uygun kolza çeşitleri ve azot uygulamalarının saptanması üzerine araştırmalar
Research on determining of suitable rapeseed cultivars and nitrogen applications for southeast Anatolia region conditions
  1. Tez No: 65227
  2. Yazar: DAVUT KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brassica napus, kolza, azot gübrelemesi, çeşit, yağ asitleri kompozisyonu, Brassica napus, rapeseed, nitrogen fertilizer, cultivar, fatty acid compozition
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
XV öz Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1996-1997 yıllarında kışlık kolza çeşitleri Askona, Karola, Silvia ve yazlık kolza çeşitleri Lirawell, Semu 86/225 Na ve Westar'a (0, 8, 16 ve 24) kg/da farklı azot dozları uygulanarak kolza bitkisinin tohum verimi ve yağ kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. 1996 yılında en yüksek tohum verimi 520.2 kg/da ile Semu 86/225 Na çeşitinden, en düşük verim ise 138.6 kg/da ile Lirawell çeşitinden elde edilmiştir. 1997 yılında en yüksek tohum verimi 403.0 kg/da ile Askona çeşitinden, en düşük verim ise 340.5 kg/da ile Silvia çeşitinden elde edilmiştir. Azot dozlarına göre en yüksek verim 24 kg/da azot dozunda 415.7 kg/da ile Lirawell çeşitinden, en düşük verim ise 0 kg/da azot dozundan 83.2 kg/da ile Lirawell çeşitinden elde edilmiştir. En yüksek yağ oranı %46.07 ile Silvia'da, en düşük yağ oranı ise %41.60 ile Semu 86/225 Na çeşitinden elde edilmiştir. Azot dozları protein oranına olumlu yönde etkide bulunurken, yağ asitleri kompozisyonuna önemli derecede etkide bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
XVI ABSTRACT This study was carried out to determine the effect of four N doses (0, 8, 16 and 24 kg/da) on seed yield and oil quality of winter rape cv. Askona, Karola and Silvia and spring rape cvs. Lirawell, Semu 86/225 Na and Westar. The experiment was conducted in 1995-1996 and 1996- 1997 winter seasons under Diyarbakır conditions. In 1996, the highest seed yield (520.2 kg/da) was obtained from Semu 86/225 Na and the lowest seed yield (138.6 kg/da) was obtained from Lirawell in 1997, the highest seed yield (403.0 kg/da) was obtained from Askona and the lowest seed yield (340.5 kg/da) was obtained from Silvia. According to N doses seed yield increased with increase in N rate, 24 kgN/da giving the highest yield of 415.7 kg/da in Lirawell, the lowest seed yield (83.2 kg/da) was obtained from kontrol parsel (0 kg/da N doses) in Lirawell. The highest oil content was obtained from 46.07% in Silvia, the lowest one was from 41.06% in Semu 86/225 Na. The protein content in the seeds was positively effected by increasing N doses, but the composition of fatty acids was not effected.