6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında halka açık anonim ortaklıkların halka kapalı statüye dönmesi
Going private transactions according to Capital Market Law no. 6362
  1. Tez No: 652412
  2. Yazar: BURAK ETİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu, halka açık anonim ortaklık, halka açıklık statüsünün kazanılması, halka kapalı statüye dönme, Capital Market Law, Capital Markets Board, public company, private company, going public, going private
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Halka açık (anonim) ortaklıklar, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda düzenlenmiştir. Buna göre, (kitle fonlaması platformları aracılığıyla para toplayanlar hariç olmak üzere) payları halka arz edilmiş olan veya halka arz edilmiş sayılan anonim ortaklıklar halka açık ortaklıkları oluştururlar. Halka açık anonim ortaklık statüsünün kazanılması ve kaybı ancak Kanun'da öngörülen sebeplerle gerçekleşebilir. Farklı ülke hukukları, halka açıklık statüsüne bağlanan hak ve yükümlülüklere ilişkin farklı yaklaşımları tercih edebilirler. Her ne kadar Türk hukuk sisteminde halka açıklık olgusunu yaygınlaştırma amacı vurgulansa da, halka kapalı statüye dönmeye ilişkin düzenlemelerle ortaklık iradesini geri planda tutan ve karmaşık bir yapı oluşturulmuştur. Bu tez kapsamında Türk hukukunda halka açıklık statüsünün kazanılması, kaybı ve bu statü kaybının sonuçları incelenmiştir. Çalışmada, Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu tebliğlerinde yer alan düzenlemelerin kapsamı ve uygulanabilirliği değerlendirilmiş, uygulamadaki örneklerden de yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public companies are regulated by Turkish Capital Market Law no. 6362. By this Law, a public company is a joint stock company (with an exemption of those who raise money through crowdfunding) whose shares are offered to public or are deemed to be offered to public. Thus, going public and going private transactions shall be carried out according to the Law. Different legal systems may take a different approach considering rights and obligations related to being a public company. Even though Turkish legal system aims to broaden public company status, a complex system which subordinates will of the company, is emerged by regulations made thereunder. Within this master thesis, both going public and going private transactions and their consequences examined thoroughly. It is argued whether provisions of the Turkish Capital Market Law and of Capital Markets Board's communiqués' are applicable, and if they are applicable what their scope of application is. By doing so, examples from practice are also demonstrated.