Yeni kamu işletmeciliği: Eleştirel, feminist bir yaklaşım
New public management: A critical, feminist approach
- Tez No: 652411
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET B. ALADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu İşletmeciliği, Toplumsal Yeniden Üretim, Subsumption (Boyunduruk), Kamu Yönetimi, Toplumsal Cinsiyet, Maddeci Feminizm, New Public Management, Social Reproduction, Subsumption, Public Administration, Gender, Materialist Feminism
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Bu tezde yeni kamu işletmeciliği yaklaşımı toplumsal cinsiyete ilişkin yönleriyle tartışılmıştır. Feminist eleştirel ve gerçekçi bir epistemolojiyle yürütülmeye çalışılan bu tartışmada, iki kilit kavram esas alınmıştır: Toplumsal yeniden üretim ve subsumption. Toplumsal yeniden üretim, sosyal bilimlerin büyük kısmında olduğu gibi kamu yönetimi disiplininde de dışlayıcılık ve cinsiyetçilikle malul hakim perspektiflerin eleştirisine giden yolu açmıştır. Bu yolda ilerlerken, toplumsal cinsiyetin mevcut toplumsal formasyonun oluşumunda ontolojik bir unsur olarak yer aldığına dair kuramsal çerçeveye, yaşadığımız“toplumsal fabrika”çağını anlamaya olanak sağladığı düşünülen subsumption (boyunduruk/tahakküm) kavramı dahil edilmiştir. Subsumption, yeni kamu işletmeciliğini selefi olan klasik kamu yönetimi paradigmasından ayırt etmeyi sağlayan analitik bir unsur olarak kullanılmıştır. Tezde varılan ilk sonuç, toplumsal yeniden üretime dair bir disiplin olarak, kamu yönetiminin mutlak boyunduruk çağında yeni kamu işletmeciliği yaklaşımı olarak zuhur ettiğidir. Yeniden üretimin maliyetini devlete ve sermayeye dışsallaştırarak bireyselleştiren neoliberal perspektifin, bu açıdan, neomuhafazakarlıkla olan vazgeçilmez bağı, cinsiyet rejimlerindeki stratejik seçicilikleri değiştirmekte ve geleneksel cinsiyetçi iş bölümünü geri çağırmaktadır. Bu nedenle, klasik kamu yönetiminde kadınlara yönelik ayrımcı perspektif, liberal eşitlik söyleminin zorunlu bir uzantısı olan 'kapsayarak dışlama'dan 'açık dışlama'ya dönüşmüştür. Batılı kapitalist örneklerinde örtülü bir politikayla yürüyen bu strateji, özellikle otoriterleşme sürecindeki örneklerde daha aleni ve şedit biçimlerde yaşanılmaktadır. Bu bağlamda sermaye birikimine yönelik neoliberal perspektifi paylaştığı sürece çeşitli politik rejimlerle hemhal olabilen yeni kamu işletmeciliğinin toplumsal cinsiyete kayıtsız değil, kamu yönetiminin kapsamlı boyutlarının tamamında, fakat özellikle tezin odağı olan kamu istihdamında, eşitsizliği derinleştiren öğelerle yüklü cinsiyetçi bir yaklaşım olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the New Public Management approach is argued within the context of gender. This argument, which was conducted using a feminist critical and realist epistemology, is grounded on two essential concepts: Social reproduction and subsumption. Social reproduction has paved the way for the criticism of the dominant perspectives (of consist of exclusion and sexism) in public administration as in most social sciences. Moving forward, subsumption; a term that allows us to understand the age of“social factory”, is included in the theoretical framework that discusses the placement of gender as an ontological entity in the constitution of current social formation. Subsumption is used as an analytical entity to distinguish new public management from its predecessor, the classical public administration paradigm. The first conclusion arrived in the thesis is, public administration, as a discipline concerning the social reproduction, has arisen as the new public management approach in the age of real subsumption. The indispensable connection with neoconservatism and the neoliberal perspective, which individualizes the cost of reproduction by externalization, changes the strategical selectivities and recalls the traditional, gendered division of labour. Therefore, the discriminatory perspective of classical public management towards women switched from exclusion by subsumption, which is a mandatory extension to the liberal equality discourse, to explicit exclusion. While this strategy, whose versions of which have been implemented in western capitalist countries in a rather concealed manner, in cases within authoritarian political settings, this strategy transpires in more explicit and intense ways. In this context, it is concluded that the new public management approach, which can articulate with political regimes as long as there is a shared neoliberal perspective towards capital accumulation, is not neutral to gender but an essentially sexist perspective which is loaded with elements that deepen the inequality in all the extensive dimensions of public administration; and especially within public employment which we focus on in this thesis.