Geri Dön

Gelişmekte olan ülkelerin lojistik sektörünün küresel rekabet gücü açısından karşılaştırılması

Comparison of the logistics sector of emerging countries in terms of global competitiveness

  1. Tez No: 652498
  2. Yazar: HAMZA BAYCAN KUŞULAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218

Özet

Ülkeler ihtiyaç duyduğu bütün ürünlerin ve hizmetlerin üretimini kendi imkanlarıyla sağlayamamaktadır. Ülkelerin ihtiyaçlarını karşılama isteği farklı üretim noktalarına ulaşmalarına sebep olmaktadır. Öte yandan, üretimi gerçekleştirebilen ülkelerin ise diğer pazarlara ürünlerini ve hizmetlerini ulaştırma isteği doğmaktadır. Ülkeler arası sınırların kalkmasına yol açan bu durum, ticareti küreselleştirmektedir. Bu kapsamda ülkelerin farklı sektörler üzerinden kıyasıya yarıştığı rekabetçi ortam oluşmaktadır. Bu ortamda ürünlerin en hızlı ve en düşük maliyetle ulaştırılmasını sağlayan ülke, rekabet üstünlüğü elde edebilmektedir. Bu sebeple lojistik sektörü, ülkelerin en önemli küresel rekabet gücü elde etme aracı olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda ülkelerin rekabetçi ortamda lojistik sektörü üzerinden elde ettikleri küresel rekabet güçlerini kıyaslama konusu gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda yapılan çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkelerin lojistik sektörleri üzerinden sergiledikleri küresel rekabet güçlerini belirlemektir. Morgan Stanley Capital International verilerine göre Türkiye'nin de içinde yer aldığı 24 gelişmekte olan ülke araştırma kapsamına alınmıştır. 2009-2018 dönemi kapsamında ilgili ülkelerin lojistik ve seyahat sektör grupları ile alt hizmet alanları incelenmiştir. Uluslararası Ticaret Merkezi'ne ait Trademap veri tabanından ülkelere ait ihracat ve ithalat verileri elde edilmiştir. Veriler yedi dış ticaret endeksi ile ölçümlenmiştir. Ölçümler sonucu ulaşılan bulgular gelişmekte olan ülkeler arasında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, Mısır küresel rekabet gücü en yüksek ülke, Türkiye küresel rekabet gücü en yüksek ikinci ülke, Filipinler ise en düşük küresel rekabet gücü elde eden ülke olarak bulgulanmıştır. Araştırmanın bulguları teorik ve uygulama açısından tartışılmıştır.

Özet (Çeviri)

Today, countries cannot produce all of the products and services they need by their facilities. The desire of the countries to fulfill their needs leads them to transportation to different countries. On the other hand, such countries provide production are in the desire to deliver their products and services to other markets. This situation, which leads to the removal of borders between countries, globalizes trade. Within this scope, causes a competitive environment where countries compete fiercely over different sectors. In such a competitive environment, countries that deliver their products to different points at the fastest and lowest cost can achieve competitive advantage. For this reason, the logistics sector stands out as the most important global competitiveness tool of the countries. In this context, a comparison of the global competitiveness of countries through the logistics sector comes up as an inevitable issue. The purpose of this research is to determine the global competitiveness of developing countries through their logistics sectors. 24 emerging countries including Turkey have included the research as a sample. These countries were determined as emerging countries by Morgan Stanley Capital International. To obtain data, within the scope of the 2009-2018 period, logistics and travel sector groups and sub-service areas of the relevant countries were examined. Also, export and import data of countries were analyzed which were obtained from the Trademap database of The International Trade Centre. The obtained data were measured by seven foreign trade indices. Based on the findings, developing countries were analyzed by comparison. As a result of the research, meanwhile Egypt was found to be the country with the highest global competitiveness, Turkey was located on the second row. On the other hand, Philippines has the lowest global competitiveness. The findings of the research were discussed theoretically and practically.

Benzer Tezler

  1. Yeni ekonomide teknolojik gelişmelerin uluslararası rekabet gücüne etkisi: Türkiye'de e-ticaret SWOT analizi

    The effect of technological developments on international competitiveness in new economy: SWOT analysis of e-commerce in Turkey

    MEHMET EMRE ASLAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    EkonomiToros Üniversitesi

    Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE MANAVGAT

  2. Hava kargo taşımacılığının ülke ekonomilerine katkısı

    The importance of air cargo transportationfor country economies

    YAĞMUR KAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Sivil Havacılıkİstanbul Ticaret Üniversitesi

    Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OKŞAN KİBRİTCİ ARTAR

  3. Endüstri 4.0'ın lojistik sektörüne olan etkileri

    The effects of Industry 4.0 on the logistics sector

    TAHA BURAK KÜÇÜKTAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    EkonomiManisa Celal Bayar Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MELİH ÖZÇALIK

  4. Lojistik sektörü performansı ve dış ticaret ilişkisi

    The relationship between logistics sector performance and foreign trade

    DERYA ÖZGÜN ACAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    EkonomiBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUHAMMED BENLİ

  5. Lojistik sektörünün ve hava kargo taşımacılığının sürdürülebilirlik çerçevesinde incelenmesi

    The examination of the logistics sector and air cargo transportation within the framework of sustainability

    İREMNUR KESKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Sivil HavacılıkKocaeli Üniversitesi

    Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN RODOPLU