Endüstri 4.0'ın lojistik sektörüne olan etkileri
The effects of Industry 4.0 on the logistics sector
  1. Tez No: 667519
  2. Yazar: TAHA BURAK KÜÇÜKTAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ulaşım, İşletme, Economics, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Lojistik, Lojistik 4.0, Teknoloji, Industry 4.0, logistics, technology, Logistic 4.0
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İkt. Gelişme ve Uluslararası İkt. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Küreselleşme ile beraber teknolojik ve ekonomik gelişmeler meydana gelmiştir. Her işletmede olduğu gibi lojistik sektöründe de işletmeleri hatasız ve daha etkili çalışmak zorunda bırakılması küresel pazarların ortaya çıkması, rekabetin küreselleşmesi ve son olarak da Dördüncü Sanayi Devrimi'nin diğer adıyla Endüstri 4.0'ın ortaya çıkışıyla olmuştur. Bu zorunluklar sonucunda Endüstri 4.0 kapsamında lojistik sektörü özellikle teknolojik gelişimleri, özellikle yeni iş modelleri, pazar arayışları ve yeni müşteri beklentilerini içerisinde barındıran dinamik ve çok kapsamlı bir yapıya sahip olması nedeniyle tedarik zinciri ve lojistiği yeniden yapılandırmış aynı zamanda dijital bir ortama taşımıştır. Sanayileşme süreci geçmişten bugüne uzanan bir süreçtir ve dört adet farklı olan dalga üstünden ifade edilmektedir. Tarihe şahitlik eden olaylar dünyanın global bir köy olmasına ortam yaratan internet ayrıca bilgi teknolojileri alanındaki devrim yaratan yenilikler, su ve buhar gücü yardımı ile devinim sağlayan makinelerin buluşu ve montaj hattının yardımı ile de seri şekilde üretime geçişidir. Endüstri 4.0 ile, batılı ülkelere has lan üretimde var olan rekabet avantajını tekrar elde etme motivasyonu sayesinde harekete geçmiştir ayrıca Endüstri 4.0 Almanya'da 2011 yılında meydana çıkarılmak suretiyle resmi biçimdeki sanayi politikası biçimini alan bir esnek üretim stratejisi olmaktadır. Bu devrim diğer devrimlere göre farklılık içermekte ve hızlı biçimde ilerlemektedir, otonom robot, nesnelerin interneti, büyük veri, siber fiziksel sistemler benzeri birçok teknolojik yapının sanayide kullanımını olası hale getirmekte ve var olan üretimi daha akıllı bir hal almasına yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
With globalization, technological and economic developments have occurred. As in every business, forcing businesses to work flawlessly and more effectively in the logistics sector was due to the emergence of global markets, the globalization of competition, and finally the emergence of Industry 4.0, also known as the Fourth Industrial Revolution. As a result of these difficulties, the logistics sector has restructured the supply chain and logistics, and has brought it to a digital environment, especially as it has a dynamic and very comprehensive structure that includes technological developments, especially new business models, market searches and new customer expectations. The industrialization process is a process extending from past to present and it is expressed over four different waves. The events that have witnessed history are the internet, which creates the environment for the world to be a global village, and revolutionary innovations in the field of information technologies, the invention of machines that provide motion with the help of water and steam power, and the transition to mass production with the help of the assembly line. With Industry 4.0, it has taken action thanks to the motivation to regain the competitive advantage in production originating from western countries, and Industry 4.0 is a flexible production strategy that takes the form of an official industrial policy by being introduced in Germany in 2011. This revolution differs from other revolutions and progresses rapidly, making the use of many technological structures such as autonomous robot, internet of things, big data, cyber-physical systems possible in industry and helping existing production to become smarter.