Hava kargo taşımacılığının ülke ekonomilerine katkısı
The importance of air cargo transportationfor country economies
  1. Tez No: 907840
  2. Yazar: YAĞMUR KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKŞAN KİBRİTCİ ARTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Hava taşımacılığı, hava kargo, ekonomik büyüme, havacılık yönetimi, lojistik, Air transportation, air cargo, economic growth, aviation management, logistics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Havacılık sektörü 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde, küresel ticaretin önemli bir kısmını ihtiva ettiği, ve yapılan araştırmalara göre de trendinin yukarı yönde olduğu bilinen bir gerçektir. Aslında küresel ekonomide rekabet gücü hıza, güvene ve yüksek kaliteli ürünleri dünya çapında uygun fiyatlarla sunma becerisine bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, hava kargo taşımacılığının ülke ekonomilerine etkilerini belirlemek ve değerlendirmektir. Havacılık sektörünün yolcu taşıma ve kargo taşımacılığı olarak iki kısımda incelenmesi mümkündür. Değerli kargoların hızlı ve güvenli taşınması için hava kargo taşımacılığının tercih edildiği genel bir kaide olarak bilinmektedir. Hava kargo taşımacılığının Covid-19 Pandemi ile birlikte öneminin daha da arttığı görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmanın kapsamında, 2018 öncesi Gelişmekte ülkelerden olan ülkelerden BAE ve Gelişmiş olan ülkeler sınıfından Çin, ABD, Hindistan, ve Türkiye'nin ikincil dataları üzerinden literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Yapılan literatür taramaları sonucunda, edinilen bulgular, hava kargo taşımacılığının küresel ticarete katkı sağlayıcı pozitif bir etkiye sahip olduğu yönündedir. Ayrıca hava kargo taşımacılığı ticareti kolaylaştıran, istihdam yaratan, küresel ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir sektördür. Çalışmanın sonucuna istinaden, gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkelerdeki durumlar ayrı ayrı değerlendirilerek kamu, özel sektör ve akademiye önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that the aviation sector comprised a significant portion of global trade in the first quarter of the 21st century, and according to research, its trend is upward. In fact, competitiveness in the global economy depends on speed, trust, and the ability to offer high-quality products at affordable prices worldwide. The main purpose of this study is to determine and evaluate the effects of air cargo transportation on national economies. The aviation sector can be examined in two parts as passenger transportation and cargo transportation. It is known as a general rule that air cargo transportation is preferred for the fast and safe transportation of valuable cargo. It is seen that the importance of air cargo transportation has increased even more with the Covid-19 Pandemic. Therefore, within the scope of this study, a literature review was conducted on secondary data from the Developing countries UAE and the Developed countries China, USA, India and Turkey before 2018.. As a result of the literature review, the findings obtained indicate that air cargo transportation has a positive effect that contributes to global trade. In addition, air cargo transportation is a sector that facilitates trade, creates employment, and contributes to global economic development. Based on the results of the study, the situations in developing and developed countries were evaluated separately and recommendations were made to the public, private sector and academia.