Limited şirket genel kurulunda alınan önemli kararlar
Important decisions taken at the limited liability company general assembly
- Tez No: 652507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM İLBASMIŞ HIZLISOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited Şirket, Genel Kurul, Önemli Kararlar, Limited Liability Company, General Assembly, Important Decisions
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Limited şirket genel kurulunda alınan önemli kararlar, Türk hukukunda ilk kez 6102 sayılı TTK ile pozitif düzenlemeye kavuşmuştur. Bu hükmün mehazı İsviçre Borçlar Kanunu (İBK) m. 808b hükmüdür. TTK m. 621'de sayılan kararlar, kanun koyucu tarafından“önemli”olarak isimlendirilmiş ve ağırlaştırılmış yetersayılara tabi tutulmuştur. Tez çalışmamızda esas itibariyle hangi kararların önemli karar olduğunun ve TTK m. 621 hükmünde yer alan yetersayıların niteliğinin açıklığa kavuşturulması amaçlanmaktadır. Her şeyden önce, TTK m. 621 hükmünde düzenlenen yetersayılar izaha muhtaçtır. Ekleyelim ki, limited şirketlerde ağırlaştırılmış yetersayıyla alınan kararlar sadece TTK m. 621 hükmünde düzenlenmemiştir. TTK'nın münferit hükümlerinde de ağırlaştırılmış yetersayı ile alınan kararlar mevcuttur. Sonuç olarak, önemli kararların kapsamının ve yetersayıların niteliğinin belirlenmesi oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
“Important decisions taken at the limited liability company general assembly”is regulated for the first time in Turkish law with the Article 6102 of the Turkish Commercial Code. The reference of this regulation is Article 808b of the Swiss Code of Obligations. The decisions listed in the Art. 621 were named as“important”by the legislator and subjected to aggravated quorums. This study aims to clarify which decisions are essentially important and the nature of the quorums regulated in Art. 621 of the Turkish Commercial Code. First of all, there is a need for explanation of the quorums regulated under Article 621. Other than that, decisions that are subject to a quorum in limited liability companies are not only the ones in the Article 621. There are decisions taken with aggravated quorum which are subject to other individual articles. As a result, it is very important to determine the scope of important decisions and the characteristics of quorums.